Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!

/
  • Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!
    14. června 2017 ● 08:00

    Léto je v plném proudu! Hezké počasí láká k tomu vytáhnout gril. Praktičtí lékaři však varují! Nedostatečně tepelně upravené potraviny mohou vést k salmonelóze!

  • 1.

    Rizikové léto

    Právě letní období je nejrizikovější, kvůli kazivosti potravin v teplém počasí, jednak kvůli grilování, a také kvůli turistice, která souvisí s ochutnáváním jiných, často právě rizikových pokrmů. Také pak s nižší hygienou při přípravě jídla (tábory, kempování).

    Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!
    Autor: ČTK

  • 2.

    Nákaza z tábora

    Salmonelóza se může objevit u jedince nebo jako větší epidemie. Podle lékařů ze serveru ulekare.cz jsou zdrojem hromadných nákaz například školní či závodní jídelny, v létě kuchyně v dětských táborech.

    Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Jak vzniká

    • Bakterie se z nakaženého člověka nebo zvířete uvolňují do stolice nebo do moči.
    • K dalšímu šíření dochází kontaminovanými potravinami nebo neumytýma rukama.
    • Riziko představuje čerstvá a mražená drůbež, vejce, mleté maso, zvěřina a ryby.
    • Častým zdrojem infekce jsou výrobky z nakažených vajec (majonézy, pomazánky, krémy) nebo maso zpracovávané při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.)
    • Bakterie se může uchytit například na noži, kterým bylo syrové maso krájeno. Stejně tak na prkénku či obracečce.

    Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!
    Autor: Campingaz

  • 4.

    Jak se projevuje

    • První známky infekce se objeví obvykle po 8 až 10 hodinách od požití závadné potraviny.
    • Salmonelóza začíná horečkou až 39 stupňů Celsia, nevolností, bolestmi břicha a zvracením.
    • Průjmy trvají i více dní. Stolice postupně vodnatí. Může mít barvu od hnědé až po zelenou.
    • Horečka i zvracení mohou do následujícího dne samy ustat.
    • Ohroženi jsou starší lidé, nemocní či malé děti, kteří se hůře vyrovnávají se ztrátou tekutin.

    Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Prevence

    • Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce.
    • Důkladně tepelně upravujte potraviny. Stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut.
    • V létě se vyhněte majonézovým výrobkům (např. tatarské omáčky) a cukrářským krémům.

    Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    6 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy