Pozor na nedostatečně tepelně upravené potraviny: Salmonelóza útočí!
-
Léto je v plném proudu! Hezké počasí láká k tomu vytáhnout gril. Praktičtí lékaři však varují! Nedostatečně tepelně upravené potraviny mohou vést k salmonelóze!
- 1.
Rizikové léto
Právě letní období je nejrizikovější, kvůli kazivosti potravin v teplém počasí, jednak kvůli grilování, a také kvůli turistice, která souvisí s ochutnáváním jiných, často právě rizikových pokrmů. Také pak s nižší hygienou při přípravě jídla (tábory, kempování).
- 2.
Nákaza z tábora
Salmonelóza se může objevit u jedince nebo jako větší epidemie. Podle lékařů ze serveru ulekare.cz jsou zdrojem hromadných nákaz například školní či závodní jídelny, v létě kuchyně v dětských táborech.
- 3.
Jak vzniká
- Bakterie se z nakaženého člověka nebo zvířete uvolňují do stolice nebo do moči.
- K dalšímu šíření dochází kontaminovanými potravinami nebo neumytýma rukama.
- Riziko představuje čerstvá a mražená drůbež, vejce, mleté maso, zvěřina a ryby.
- Častým zdrojem infekce jsou výrobky z nakažených vajec (majonézy, pomazánky, krémy) nebo maso zpracovávané při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.)
- Bakterie se může uchytit například na noži, kterým bylo syrové maso krájeno. Stejně tak na prkénku či obracečce.
- 4.
Jak se projevuje
- První známky infekce se objeví obvykle po 8 až 10 hodinách od požití závadné potraviny.
- Salmonelóza začíná horečkou až 39 stupňů Celsia, nevolností, bolestmi břicha a zvracením.
- Průjmy trvají i více dní. Stolice postupně vodnatí. Může mít barvu od hnědé až po zelenou.
- Horečka i zvracení mohou do následujícího dne samy ustat.
- Ohroženi jsou starší lidé, nemocní či malé děti, kteří se hůře vyrovnávají se ztrátou tekutin.
- 5.
Prevence
- Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce.
- Důkladně tepelně upravujte potraviny. Stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut.
- V létě se vyhněte majonézovým výrobkům (např. tatarské omáčky) a cukrářským krémům.