Lidské tělo bylo v určitých etapách svého vývoje soužití s parazity uzpůsobeno, ale zvýšené hygienické standardy přítomnost parazitů zásadně omezily a tím si od nich organismus „odvyknul“. Odlišné jsou i stravovací návyky a vliv má i odklon od přirozené stravy. Jídelníček dnes obsahuje méně čisticích bylinek. Tím se snižuje odolnost vůči parazitům, kterým navíc nejvíc „chutná“ cukr a mouka. A těch je v dnešní stravě nadmíra.

ČASTÁ PŘIČINA NEMOCÍ

V rozvojových státech jsou střevní parazité příčinou onemocnění  u 50-80 % lidí! Lidé v těchto zemích jsou tak zvyklí se pravidelně odčervovat pomocí vhodných bylinek. I v našich krajích to bylo ještě počátkem minulého století zvykem. Z již uvedených důvodů jsme těmto detoxikačním kúrám odvykli. Přitom i v zemích Evropské unie se výskyt střevních parazitů odhaduje na 8–12 % – oficiální statistiky se nevedou.

NEJEN ROUPY A ŠKRKAVKY

Roup, škrkavka a tasemnice jsou nejznámější zástupci parazitů, ale rozšířenější i nebezpečnější jsou jiní, ze skupiny tzv. parazitálních prvoků. Patří sem Toxoplasma gondii, která může manipulovat s lidským chováním i způsobovat neplodnost mladých žen, dále Giardia intestinalis nebo Cryptosporidium, které se mohou objevovat i v pitné vodě. Většina lidí by měla mít vůči nim dostatečnou imunitu, ale bohužel to tak není absolutně u všech.

I dnes je přitom možné využít pro ochranu před parazity přírodních receptů. Naše babičky používaly např. česnek nebo tinktury z ořechu. Účinné látky z těchto bylin a rostlin je dnes možné extrahovat a jsou tak k dostání v lékárnách v podobě doplňků stravy.

DVAKRÁT ROČNĚ

Stejně jako dvakrát ročně odčervujeme své domácí mazlíčky, měli bychom v tomto ohledu podobně často věnovat pozornost svému tělu. Pokud nehodláte postupovat podle receptů našich babiček, nabízí se možnost užívat přírodní doplňky stravy vyrobené z výtažků osvědčených bylin.

50 OTÁZEK

40. Jak souvisejí parazité a příznaky alergie?

Opakující se rýmy mohou být důsledkem neustálého boje imunitního systému s larvami i dospělci parazitů ve vedlejších nosních i čelních dutinách. Právě v dutinách mají parazité ideální podmínky.

41. Jaké kožní problémy mohou parazité způsobovat?

Přítomnost parazitů v těle mohou signalizovat kožní vyrážky, svědění na kůži, ale i v oku nebo v nosní sliznici.