Pokud chcete hubnout, měli byste také jíst 5x denně, omezit sacharidy a především dbát na dostatečný příjem bílkovin. Jsou pro naše tělo nepostradatelné, takže by měly být dostatečně zastoupené i v našem jídelníčku, a to zejména v případě, že držíme redukční dietu. Tělo totiž začne pokrývat své energetické potřeby právě bílkovinami.

Bílkoviny by měly tvořit z denního příjmu 20-25 %, tedy okolo 1–1,2 g na kilogram tělesné hmotnosti. Bohatým zdrojem bílkovin je například tvaroh, jenže málokomu by se chtělo jíst dvě až tři balení denně, aby splnil denní příjem.

Ideální cestou je také konzumace vaječných bílků, které mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah proteinů. Snadno se jich ale můžete přejíst, proto existují i výrobky vyrobené přímo z bílků (např. Bílkoun).

VIDEO: Jídlo před a po cvičení: V čem děláte chyby, když nehubnete?

Video
Video se připravuje ...

Jídlo před a po cvičení: V čem děláte chyby, když nehubnete? Eva Fraňková, Lukáš Červený

Hodně bílkovin obsahuje samozřejmě i maso, ale nic se nemá přehánět a jídelníček zaměřený na proteiny by měl být také pestrý. Jaká jídla jsou tedy nejen zdravá, ale i výborně chutnají?

Chilli corn bílkoun s rýží

Suroviny: plechovku krájených rajčat, bílkoun pikant, černé olivy, chilli papričku, červenou cibuli, 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř a jasmínovou rýži.

Postup: Na oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Po chvilce přidejte nakrájená rajčata, na kostičky nakrájeného bílkouna, chilli papričku a černé olivy. Vše nechte cca 15 minut probublávat. Hotovou směs ochuťte solí, pepřem a podávejte s jasmínovou rýží.

Chilli corn bílkoun s rýží
Autor: Foto scom, zdroj PAPEI

Quinoa s brokolicí a ředkvičkami

Suroviny: 60 g quinoy, 150 g brokolice, lžíci olivového oleje, 20 g ředkviček, sůl, pepř a 10 g sýru feta.

Postup: Quinou připravte podle receptu. Mezitím povařte 3 minuty ve vroucí vodě brokolici a zchlaďte ve studené vodě. Scezenou quinou dejte do mísy, přidejte k ní najemno nakrájenou brokolici, ředkvičky, rozdrobený sýr a olivový olej. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Quinoa s brokolicí a ředkvičkami
Autor: Foto scom, zdroj PAPEI

Bílková omeleta se špenátem

Suroviny: lžíci řepkového oleje, ¾ hrnku vaječných bílků, ½ lžičky mletého pepře a špetku soli, hrst baby špenátu a plátek nízkotučného sýra (např. typu eidam).

Postup: Na rozpálenou pánvičku s olejem vlijte rozmíchané vaječné bílky. Opečte vzniklou omeletu z obou stran. Polovinu posypte špenátem, opepřete a osolte a pokryjte kousky sýra. Omeletu přeložte a na menším ohni lehce dopečte, aby se sýr rozpekl.

Bílková omeleta se špenátem
Autor: Foto scom, zdroj PAPEI

Losos s chřestem a rajčátky

Suroviny: 150 g čerstvého lososa, hrst sušeného tymiánu, šťávu z poloviny citronu, svazek zeleného chřestu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, lžíci olivového oleje a hrst cherry rajčátek.

Postup: Chřest vařte v osolené vodě doměkka. Lososa osolte, opepřete, posypte tymiánem a pokapejte citronem a dejte do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 15 minut. Na oleji orestujte na plátky nakrájený česnek, přidejte přepůlená rajčátka a povařte, dokud nezměknou. Dochuťte solí a pepřem a servírujte spolu s lososem a chřestem.

Losos s chřestem a rajčátky
Autor: Foto scom, zdroj PAPEI

 

Fotogalerie
15 fotografií