Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

To není žádný »čajíček«: 4 recepty na bylinkové odvary, které zaženou nachlazení!

/
  • Pomozte svému nemocnému tělu bylinkami.
    Pomozte svému nemocnému tělu bylinkami. (Shutterstock.com)
    9. ledna 2017 ● 09:31

    Chřipka a nachlazení opět decimují republiku. Je načase, abyste znali zbraně, kterými si můžete ulevit při kašli, rýmě nebo horečce. Nemoc můžete zahnat totiž tím pravým čajem. Poradíme, které bylinky vám zaberou. Rozhodně totiž nemusíte sahat jen po zázračném zázvoru.

  • 1.

    Čaj na kašel

    S úporným kašlem vám pomůže čajík z bylinek, které uvolňují usazený hled a nutí k odkašlávání. Sáhněte proto po mateřídoušce, jitroceli, černém bezu, divizně, lipovém květu, podbělu nebo fenyklu. Bylinky mají navíc i protizánětlivé účinky. Určitě vám uleví. Ale pozor, neslaďte medem, ten je dráždivý.

    Recept na čaj: 2 díly natě mateřídoušky, 1 díl listu jitrocele, 1 díl fenyklu.
    Dvě lžíce směsi zalijte půl litrem teplé vody a nechte přes noc odležet. Ráno uveďte do varu, odstavte a nechte 10 až 15 minut luhovat. Potom sceďte a užívejte po celý den.

    Kašel
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Čaj proti horečce


    Pokud vám teploměr ukáže nad 38 stupňů, máte horečku. Do této hodnoty jde o zvýšenou teplotu, která podle odborníků mnohdy pomáhá, protože startuje samoozdravovací proces v těle. Při horečce je nutné hodně pít a bylinkové čaje jsou přímo ideální. Připravte si proto odvar ze šípku, meduňky, šalvěje, černého bezu, zeměžluče či lípy.

    Recept na čaj: 1 čajová lžička květu černého bezu a 1 čajová lžička květu lípy Směs přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a oslaďte.

    Vysoká teplota
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Čaj na rýmu

    Rýma je otravná a rozhodně nevyřadí z provozu jen muže. Plný nos, těžké dýchání a pocit, že vám exploduje hlava, nikomu na náladě nepřidá. Rýma ale musí z nosu pryč, jinak by vám mohla zadělat na nepříjemný zánět. Kromě čaje z hřebíčku je velmi účinná i cibule.

    Recept na čaj: Oloupejte dvě cibule, nakrájejte, zalijte půl litrem vody a vařte asi 15 minut. Poté sceďte a pro zjemnění přidejte trošku mléka nebo kousek másla. Pokud vám bude odvar jen z cibule proti srsti, můžete přidat třeba jablíčko, citrón nebo skořici.

    Rýma dokáže potrápit.
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 4.

    Čaj na posílení imunity

    Imunita brněním našeho těla, kterým se brání proti nepříznivým vlivům. Pokud je naše imunita oslabena, je organismus náchylnější k nemocem. Imunitě můžete pomoci čajem z hlohu, šípku, měsíčku nebo jitrocele.

    Recept na čaj: 1 vrchovatou kávovou lžičku sušeného jitrocele, přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 až 15 minut luhovat. Užívejte třikrát denně.

    Tipy, které vám letos v zimě pomůžou zůstat zdravá, můžete vyzkoušet i vy!
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy