Bakterie zvaná pneumokok řádí hlavně v chladnější části roku. „Riziko infekce začíná stoupat od října, v březnu či dubnu potom počet nákaz zase klesá. Z člověka na člověka se nákaza nejčastěji šíří vzdušnou cestou – kapénkami. Stačí jedno kýchnutí,“ uvádí místopředseda odborné Společnosti praktických lékařů MUDr. Igor Karen.

RIZIKO JE VÁŽNÉ

V případě těžšího průběhu pneumokokové nákazy se může bakterie šířit po těle, dostat se i do krve či mozkomíšního moku a způsobit až celkovou sepsi organismu či meningitidu. V takovém případě se hovoří o invazivním pneumokokovém onemocnění, které často končí smrtí nebo trvalými následky. Smutné statistiky ukazují, že každý čtvrtý pacient s invazivním pneumokokovým onemocněním umírá.

Autor: Shutterstock

Nejohroženější jsou podle Igora Karena malé děti a také lidé vyššího věku, zejména ti nad 65 let. „U dětí pneumokoky nejčastěji způsobují záněty středního ucha či mozkových blan. U dospělých se projevují spíše zánětem vedlejších nosních dutin, zánětem průdušek nebo zápalem plic,“ vysvětluje lékař.

LZE SE OČKOVAT

Proti pneumokokům existuje vakcína, přičemž očkování je možné celoročně. Mnozí lidé se nechávají každoročně očkovat proti chřipce. Pokud by chtěli v rámci jedné návštěvy lékaře podstoupit i očkování proti pneumokoku, je podle doporučení Společnosti všeobecného lékařství i Vakcinologické společnosti takový postup možný. V případě pneumokoků ale není nutné každoroční přeočkování. Od podzimu loňského roku navíc přispívají zdravotní pojišťovny v České republice na prevenci proti pneumokokovým nemocem všem lidem starším 65 let.