Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bylinky, které krásně voní a prospívají našemu zdraví? Vyzkoušejte hřebíček, oregano nebo tymián!

/
  • Bylinky pěstované za oknem nejčastěji umoříte vodou a průvanem.
    21. října 2016 ● 10:00

    Bylinky jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně! Dodávají jídlu správnou chuť a navíc mají blahodárné účinky na naše zdraví. K dostání jsou v každém obchodě nebo si je můžete vypěstovat doma a mít je čerstvé.

  • 1.

    Hřebíček

    Hřebíček posiluje naší imunity a ničí bakterie. Při vnějším i vnitřním použití působí dezinfekčně. Snižuje bolest a pročišťuje organismus. V minulosti se používal, i coby afrodisiakum. Hřebíček pomáhá i při bolestech zubů a paradontóze. Do 0,5 l přidejte 10 g hřebíčků a polovrhu větší tyčinky skořice, směs nechte minimálně 14 dní louhovat. Nálev přeceďte a uchovávejte v tmavé uzavřené lahvi. Vyplachujte dvakrát denně!

    Ovšem, hřebíček nepomáhá jen proti průjmu. Tři až čtyři hřebíčky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Po přecezení využijte jako jednorázovou léčbu.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Dobromysl (oregano)

    Na blahodárné účinky oregana přišli lidé už v dávných dobách. Oregano neboli také dobromysl pomáhá při kašli a plicních chorobách, onemocnění průdušek, křečích a jiných problémech trávicího ústrojí. Je velmi účinné při plísních, má antibakteriální účinky, povzbuzuje chuť k jídlu, prospívá při neurologických onemocnění. Jde o silný antioxidant. Dobromysl pomáhá při onemocnění dýchacího ústrojí. Při inhalaci přidejte do vroucí vody hrst sušené natě a odstavte. Hlavu dejte nad nádobu, zakryjte velkým ručníkem nebo prostěradlem a inhalujte 10 až 15 minut. Poté obličej opláchněte studenou vodou.

    Oregano pomáhá při zažívacích potížích. Stačí dvě čajové lžičky oregana, poté přelijte 200 ml vroucí vody, sceďte a užívejte třikrát denně před jídlem.

    Pokud nemůžete večer spát, pomůže vám právě oregano. Do láhve bílého vína přidejte 50 g čerstvých květů dobromyslu a nechte 10 dnů louhovat. Poté přeceďte přes jemné plátno a uschovejte v chladu a temnu.  Jedna lžička po večeři zklidní celé tělo.

    Jestliže vás v chladných podzimních dnech trápí kašel, pomůže vám dobromysl. Polévkovou lžíci jemně namleté natě přimíchejte do skleničky medu a užívejte lžičku jedenkrát denně.

    Dobromysl
    Autor: Grada

  • 3.

    Tymián

    Tymián je bohatý na antioxidanty a vyniká silnými antibakteriálními účinky. Působí proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. V lidovém léčitelství patří tymián mezi nejspolehlivější prostředky. Neměl by se ale užívat dlouhodobě ani ve velkých dávkách a vyvarovat by se ho měly osoby s nemocným srdcem, zánětem střev a těhotné ženy. Tymián pomáhá při kašli. Skvělý je tymiánový sirup. Do 600 mil tymiánového nálevu (4 lžičky sušeného tymiánu zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut vylouhovat) přidejte 400 g medu. Tymiánový sirup je vhodný při mírnění kašle. Podávejte v 5 ml dávkách.   

    Výborný je i tymiánový olej, který vám pomůže při bolestech svalů. Čerstvou nať (nerozkvetlého tymiánu) vložte do malé skleničky od přesnídávky a následně ji zalijte až po okraj olivovým olejem. Skleničku pečlivě uzavřete a postavte ji na místo, kde svítí sluníčko. Po třech týdnech přeceďte přes gázu do lahvičky z tmavého skla. Natírejte bolavá místa.

    Pokud vás trápí nadýmání, ideálním lékem je tymiánový čaj. Jednu zarovnanou čajovou lžičku tymiánové nati zalijte 2,5-3 dl vařící vody a poté nechte 10 minut louhovat pod pokličkou.

    Bylinky pěstované za oknem nejčastěji umoříte vodou a průvanem.
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    3 fotografie

Dnešní horoskopy