HÝBEJTE SE!
Ruku na srdce, jak často sami odkládáte aktivní pohyb na zítřek? Dostatek pohybu je přitom pro zdraví kloubů zásadní. Můžete si vybrat z různých druhů vhodných cvičení nebo je kombinovat – procházky, jízda na kole, plavání, jóga, posilování, strečink…. Pohyb přináší posílení všech kloubních tkání, ale i okolního svalstva, to vše klouby zpevňuje a zvyšuje jejich podporu a sílu, udržuje vysokou flexibilitu. Cvičení je důležité v každém věku, jen je třeba zvolit vhodnou zátěž.

Autor: shutterstock

MYSLETE NA NĚ S PŘEDSTIHEM


Důležité je začít o své klouby i kosti preventivně pečovat ještě v době, kdy tyto potíže vnímáte pouze jako občasné, např. při prochladnutí, větší fyzické zátěži atd. Jakmile totiž problémy přetrvávají delší dobu, nebo se objevují častěji, může dojít k poškození chrupavek i kostí. Klouby „ztuhnou“, ztrácí na pohyblivosti a mohou bolet i v klidovém stavu nebo bude trvat stále déle, než se po delší době sezení „rozchodíte“. O své klouby se tedy starejte a v případě potíží navštivte odborníky.

PRYČ S NADVÁHOU

Každý kilogram klouby velmi zatěžuje. Nadváha je jednou z častých příčin bolesti kloubů. Pokud se nepřiměřená tělesná hmotnost týká i vás, vězte, že netrpíte-li již dnes, problémy vás čekají dříve než vaše vrstevníky. Zhubněte! V tomto případě opravdu dbejte na pomalé, a tedy účinnější hubnutí s trvalejším efektem bez nežádoucího jojo-efektu. Nehubnete do plavek, hubnete pro své klouby. Redukcí váhy jim významně ulevíte.

DEJTE JIM, CO POTŘEBUJÍ

Kvalitní strava bohatá zejména na bílkovinný kolagen, minerály – vápník, hořčík, železo, ale i vitamín C je elixírem zdraví a mládí celé lidské kostry. Kolagen je totiž základním stavebním kamenem pro chrupavky kloubů, šlachy, kosti i svaly. Vitamín C samotný kolagen stimuluje a minerály zpevňují kosterní systém. Abyste nemuseli tolik přemýšlet nad tím, co a kdy jíte, vyplatí se využít nabídky moderních tzv. doplňků stravy, které jsou k dostání v lékárnách. Dejte přednost kvalitě, osvědčené značce, která garantuje moderní technologii přípravy, spolehlivost a tím i účinnost. Vedle kvalitního složení je důležité i dostatečné dávkování.