Jsou dobré na žaludek a srdce: Podívejte se na nejlepší recepty z hrušek!
-
Hrušky jsou chutné a zdraví prospěšné! Navíc z nich můžete připravit různé dobroty. Jaké? Podívejte se do naší galerie…
- 1.
Jedna denně posílí imunitu!
Že jsou hrušky dobré na nervy a krev, to už nám říkávaly naše babičky a při nemocech krevního oběhu a ledvinových chorobách se doporučují dodnes. Obsah tříslovin a pektinu působí ochranně na sliznici žaludku a střev. Šťáva z hrušek zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Hrušková šťáva navíc obsahuje hodně draslíku a tak se podává jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také v případě, kdy je třeba z jakýchkoli důvodů užívat diuretika.
- 2.
Víte, jak zabránit hnědnutí?
K hnědnutí dochází, jakmile hrušky oloupete a nakrájíte. Hrušky stačí pokapat citronovou šťávou, tím zachováte pěknou barvu hrušek.
- 3.
Čatní
500 g hnědého cukru, čerstvý zázvor, 2 lžičky soli, ½ lžičky mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté skořice, 1 sklenice hrozinek, 2 sklenice ovocného octa, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 stroužek česneku, 1 ½ kg hrušek, 1 cibule, ½ lžičky mletého hřebíčku
Postup: Hrušky oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme, cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. V hrnci pak smícháme cukr a ocet a přivedeme do varu. Pak přidáme hrušky a ostatní ingredience. Na mírném ohni vaříme asi hodinu, dokud směs nezhoustne. Pak ji rozdělíme do čistých sklenic.
- 4.
Likér
12 hrušek, 1 kg cukru krupice, 10 mandlí, polovinu vanilkového lusku, 1 lžičku skořice, 1 lžičku hřebíčku, 1 ½ l čistého lihu
Postup: Hrušky umyjeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do velké lahve. Zasypeme cukrem a přidáme vanilkový lusk, mandle, hřebíček a skořice. Nakonec přidáme líh. Pořádně zamícháme a necháme dva týdny odstát. Jednou za dva týdny protřepeme. Nakonec přelijeme přes sítko do lahví.
- 5.
V zázvoru
1 kg hrušek, 50 ml suchého bílého vína, 2 lžíce citronové šťávy, 250 g cukru, 3 -4 hřebíčky, 2 lžičky zázvoru, na špičku nože konzervačního přípravku, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžičku mleté skořice
Postup: Hrušky oloupeme, rozkrojíme napůl, odstraníme jadřince a dužinu nakrájíme na podélné plátky. Do hrnce nalijeme 200 ml vody, bílé víno, citronovou šťávu, přidáme cukr, hřebíček a zázvor. Vše přivedeme k varu, poté přidáme hrušky a vše dusíme na mírném plameni asi deset minut. Přidme konzervační přípravek a dochutíme muškátovým oříškem a skořicí. Hrušky naložíme do sklenic, dobře uzavřeme a asi 12 hodin necháme stát na chladném místě.