1. Chleba je předražený

„Mýtus levného chleba vznikl za socialismu, kdy byla cena prakticky ze sto procent dotována státem,“ říká Miroslav Kubín, výrobní ředitel společnosti Inpeko. V roce 1989 sice opravdu stál 1 kg chleba 4,40 Kč a teď je pětkrát dražší. Ale je také pravda, že se od té doby průměrná mzda zvýšila desetkrát.

2. Dřív býval chleba chutnější a lepší

Na minulost máme ve zvyku hledět růžovými brýlemi. Ale je pravda, že v minulosti bylo všechno lepší? „Podle dosud žijících mistrů pekařů měl kdysi velmi kolísavou kvalitu, byl oproti tomu dnešnímu mnohem víc nakyslý a chuťově méně lahodný,“ vysvětluje Kubín. Průzkumy mezi spotřebiteli však ukázaly, že se kvalita chleba a jeho nabídka výrazně zlepšily.

3. Dobrý chleba by měl vydržet nejméně 4 dny

Stará norma říkala, že konzumní chleba by měl vydržet 36 hodin. V současnosti si ale trvanlivost chleba stanovují výrobci. Dělají tak podle provedené skladovací zkoušky. Většina výrobců ručí za chleba 24 hodin. Málokdo si ale dneska dělá zásoby chleba a nakupuje obří bochníky. Průzkumy ukázaly, že nakupujeme »boží dar« daleko častěji než dříve. A také kupujeme menší bochníky.

4. Chléb není důležitý pro zdraví člověka

To je velký omyl! „Chléb tvoří základ lidské výživové pyramidy, jde o významný zdroj bílkovin, vitaminů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, jíž je v naší stravě stále nedostatek,“ říká Miroslav Kubín. Vláknina, kterou chléb obsahuje, působí proti civilizačním chorobám a snižuje hladinu cholesterolu. Současně je prevencí rakoviny tlustého střeva i cukrovky. Žito v chlebu zase pomáhá proti nádorům a zácpám, protože umí zázračně rozhýbat střeva.

5. V lednici vydrží chléb déle čerstvý

To je rovněž velký mýtus. Chléb se v lednici chová úplně opačně. Stárne zde rychleji. Při stárnutí dochází v jeho střídě k řadě změn. Postupně ztrácí elastičnost a tím roste její drobivost. V důsledku tohoto procesu ztrácí chleba vodu – vysychá. Tento nežádoucí proces probíhá nejrychleji při teplotách 0 až 10 °C. To je důvod, proč chleba do ledničky nepatří. Nejlepší skladování chleba je při teplotách 20 až 25 °C. Doporučuje se také chleba zabalit do čisté (nejlépe lněné) utěrky a uložit ve vhodné nádobě (tzv. chlebovce). Ta by mu mela umožnit správně dýchat.

Cena chleba

Podle Eurostatu je český chléb 8. nejlevnější v EU. Například v Německu či Rakousku jsou ceny daleko vyšší. Kilový bochník v pekařské speciálce tam stojí okolo 2,5 – 3 € (67 – 81 Kč). Ve srovnání s litrem benzinu, který v těchto zemích vyjde pouze na 1,3 – 1,6 € (35 – 43 Kč), je 1 kg chleba téměř 1x dražší než benzin.

Fotogalerie
18 fotografií