Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malé černé zázraky jsou plné vitamínů! Přinášíme 10 důvodů proč si dát ostružiny

/
  • Ostružiny jsou prospěšné našemu zdraví.
    1. září 2016 ● 10:00

    Lesy nejsou jen plné hub, ale také malých černých zázraků!  Ostružiny jsou nejen chutné, ale také velice zdravé. Podívejte se, čím pomáhají našemu zdraví a jak je správně využít.

  • 1.

    Černé zázraky

    Černé malé zázraky zpomalují množení nádorových buněk, hlavně u rakoviny střev, plic a prsu. Také pomáhají proti stárnutí! Navíc udržují náš imunitní systém ve skvělém stavu. Působí proti průjmu a při žaludečních problémech. Urychlují také hojení ran a zaženou rýmu, nachlazení, angínu i kašel. Ženy zbavují menstruačních bolestí. Dále zlepšují stav cévního systému. Ulevují při křečových žilách a hemoroidech a zvyšují prokrvení při poruchách erekce.

    Ostružiny
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Důležitá je barva

    Ostružiny jsou plné minerálů a vitamínů! A to zejména vitamínu C, vitamínu B, fosforu, železa, hořčíku, vápníku, kyseliny listové, karotenu, draslíku a bioflavonoidu. Čím mají ostružiny  sytější barvu, tím víc prospěšných látek obsahují.

    Ostružiny
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Nejsou pro každého

    Čerstvé ostružiny nemůže jíst úplně každý. Odpustit by si je měli lidé se záněty střev, žaludku a žaludečními vředy nebo poruchami činnosti žlučníku.

    Ostružiny
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Čas na čaj

    Příprava je jednoduchá. Lžíci sušeného listí ostružin zalijte čtvrt litrem horké vody, nechte 5 minut odstát a pak už jen stačí slít a pomalinku pít.

    Ostružiny
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 5.

    Vsaďte na přírodu

    Pakliže chcete, aby černé zázraky pomohly vašemu zdraví, musíte za nimi do lesa. Nejzdravější jsou totiž listy a plody planě rostoucích rostlin.

    Ostružiny
    Autor: shutterstock.com

     

  • 6.

    Zdravé listí

    Prospěšné je ostružinové listí. To je dobré na léčení průjmu, zánětů a krváceních v trávicím a močovém ústrojí. Kloktání zas pomáhá při léčbě aftů a dalších zánětů v krku a ústech. Koupele z odvaru z listů pak poslouží při kožních onemocnění. Čaj z listů pomáhá při rýmě, nachlazení bolestech v krku, angíně, zápalu plic, vysokém tlaku i asteroskleróze.

    Ostružiny
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Speciální ostružinové mojito

    Potřebujete: 4 lžičky hnědého cukru, 2 limetky, grenadinový sirup, hrst ostružin, několik lístků máty, ledovou tříšť, perlivou minerálku.

    Postup: Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou. Milovníci alkoholu můžou přidat bílý rum.

    Ostružinové mojito
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    8 fotografií

Dnešní horoskopy