Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Cukrovka? Statisíce Čechů ani neví, že ji má!

/
  • Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
    13. května 2016 ● 09:42

    Cukrovkou trpí u nás více než 850 milionů pacientů a další takřka čtvrt milion neví, že tuto nemoc má! Nyní mají cukrovkáři zase trochu komfortnější život - nová léčba, která jim chrání ledviny.

  • 1.

    Signálem je i vlčí hlad

    Nemoc, která se projevuje poruchou metabolismu sacharidů, lidé stále podceňují. Přitom patří mezi velmi závažná onemocnění a při pozdní diagnóze nebo špatné léčbě může vést až k těžkým a život ohrožujícím komplikacím. Důležité pro včasné zachycení choroby je navštívit svého praktického lékaře při jakýchkoliv nezvyklých zdravotních potížích. Varovným příznakem je rychlý úbytek i přibývání na váze, časté močení, únava, špatné hojení ran, psychická zmatenost nebo tzv. vlčí hlad.

    Příznakem cukrovky je i tzv. vlčí hlad.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Nadváha je riziko

    Během svého života onemocní skoro každý třetí Čech cukrovkou 2. typu. Ta se vyskytuje u hlavně u dospělých s nadváhou nebo obezitou. Ti mají totiž zvýšenou hladinu sacharidů a inzulín v těle je pak již nestačí zpracovávat.  Onemocnění je nejčastěji diagnostikováno mezi čtyřicátým až šedesátým rokem.  „Cukrovce často předchází tzv. prediabetes, stav, který se v mnohém cukrovce podobá. Pacienti s diabetem i s prediabetem mají větší pravděpodobnost srdečního infarktu, mozkové příhody nebo onkologického onemocnění. Prediabetem trpí až 5 procent populace a mnozí o něm ani nevědí,“ říká profesor Štěpán Svačina a dodává: „Existuje již řada léků, které výrazně zlepšují glykémii, a zároveň pomáhají snižovat hmotnost. Dříve se po antidiabetikách hmotnost vždy zvyšovala.“

    Nadváha je pro vznik curkovky riziková.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Novinky v léčbě

    Odborníci nyní přišli s novinkou, která řeší další komplikaci cukrovky: dokáže oddálit selhání ledvin. Pacientům s cukrovkou k dlouhodobému udržení správné hladiny glukózy v krvi často nestačí jeden lék. To pak vyvolává potřebu užívat několik přípravků. U nové léčby jde o kombinaci dvou účinných látek s různými účinky,“ říká Terezie Pelikánová, předsedkyně České diabetologické společnosti.

    Nový lék přináší diabetikům úlevu.
    Autor: isifa.cz

Dnešní horoskopy