Léčba alergie má tři základní pilíře: správná diagnóza, vyhýbání se alergenům a léky. Všechny tři jsou pro úspěch stejně důležité, a to i v případě, že potíže s alergií vás trápí jen pár dnů v roce.

Proč k odborníkovi?

Jen odborník – alergolog může pomocí speciálního vyšetření přesně identifikovat konkrétní alergen, který je příčinou právě vašich potíží. Při vyšetření se pacientovi do předloktí podkožně aplikují zředěné alergeny a po cca půl hodině se na základě kožní reakce ukáže, který je tím kritickým. Jedině lékař pak dokáže správně zhodnotit osobní i rodinnou anamnézu, která je pro určení vhodné léčby rovněž důležitá.

Vyhýbání se alergenům

Fungujícím způsobem, jak se alergii „vyhnout“, je důsledné omezení kontaktu s alergenem, což samozřejmě v mnoha případech není reálné. Například zcela zamezit styku s pyly je nemožné. V tomto období jsou zkrátka všude, nezastaví je ani sebepečlivější úklid nebo fakt, že zůstanete po celé jaro zavřeni mezi čtyřmi stěnami – stačí jen na chvilku otevřít okno nebo přivítat někoho zvenčí, který je přinese na svém oblečení. Určitá opatření jsou však v každém případě nutná. Kromě uvedeného je vhodné omezit pobyt venku, větrat s rozmyslem – tedy raději po dešti nebo brzy ráno, nesušit prádlo na slunci apod.

Odpovídající léčba

Posledním pilířem jsou léky. Platí, že alergii jako takovou zcela vyléčit nelze, ale podáváním vhodných a odborníkem určených léků (antihistaminika, lokální léky v případě očních a nosních potíží) lze účinně potlačit jejich příznaky a dopracovat se do stavu, kdy alergie nebudou omezovat váš každodenní život.

Víte toto o pylech?

Jeden jediný žitný klas může vyslat do ovzduší čtyři miliony pylových částic, lísková větvička 600 milionů!

Za vhodných povětrnostních podmínek se nepatrné částice rozšiřují do vzdálenosti stovky kilometrů.

K vyvolání mohutné obranné reakce u citlivého jedince přitom stačí již několik málo pylových částic.