Trápí vás bolesti?

Nejdříve cítíte jen nepohodlí, pak začnou bolesti. Později radši přestanete sportovat nebo chodit na procházky. Když si odpočinete, bolest přestane, jakmile se ale začnete namáhat, je tu znova. Zpočátku v jednom místě, poté začne vystřelovat do různých částí těla. Bolest byste však rozhodně neměli ignorovat. Kýla v Čechách ročně postihne až 30 tisíc lidí. Pokud patříte mezi ně a čekáte na operaci, stáhněte si praktickou příručku, kde se dozvíte vše potřebné.

Nepodceňujte břišní kýlu

Břišní dutinu vystýlá průsvitná membrána – pobřišnice, která zároveň slouží jako obal většiny břišních orgánů. Když je břišní stěna narušená nebo oslabená, pobřišnice se může vychlípnout a z břišní dutiny se do ní mohou dostat některé orgány. Hlavní příčinou vzniku kýly tedy není zvedání těžkých předmětů nebo třeba obezita, ale oslabená břišní stěna, jejíž pevnost je dána geneticky.  Pojivovou tkáň, hlavně kolagen, zodpovědný za její pevnost, neumíme nijak ovlivnit. Nižší množství a menší kvalitu kolagenu je však možné nalézt u kuřáků, kteří tak ke kýle mohou být náchylnější. Navštivte stránky www.lepsipece.cz a zjistíte o kýle víc.

Autor: B. Braun Medical

Máte podezření?

„Všichni lidé s podezřením na kýlu by neměli otálet a měli by vyhledat odbornou pomoc. Kýla se nikdy sama nevyléčí a její neléčení může mít fatální následky,“ vysvětluje  primář chirurgického oddělení Chrudimské nemocnice Vladimír Ninger. Jak ale kýlu poznat?

Kýla se vyskytuje v několika typech a každý může mít jiné příznaky. Projevují se postupně, nebo akutně a mohou způsobovat různé stupně bolesti nebo potíží. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • slabost, tlak, pálení nebo bolest v břiše, v tříslech nebo v šourku,
  • vydutí nebo bulka v břiše, v tříslech nebo v šourku, viditelné při kašli,
  • bolest při námaze, zvedání těžších předmětů nebo při kašli,
  • pocit, jako by se vám v břiše něco přetrhlo.

„K rozpoznání kýly pak postačí prosté klinické vyšetření, tedy zjištění potíží nemocného při rozhovoru a jeho následné vyšetření zahrnující např. prohmatání břicha, tedy vyšetření pohmatem. K doplnění a zpřesnění diagnózy může napomoci ještě CT vyšetření břišní stěny nebo vyšetření ultrazvukem,“ dodává Vladimír Ninger.

Operace je nutnost

Řekněme to stručně. Pro úspěšnou léčbu kýly je operace nevyhnutelná. V případě neléčené kýly se defekt v břišní stěně bude zvětšovat a stále více bolet. Neléčená kýla může skončit uskřinutím, kdy se v kýlním vaku zaškrtí tkáň. K tomuto život ohrožujícímu stavu dochází naprosto zbytečně, protože většina pacientů měla dostatek času na to, aby podstoupila operaci v době, kdy jejich stav ještě nebyl kritický.

„Cílem operace je vždy navrácení kýlního obsahu (nejčastěji střeva) zpět do dutiny břišní a uzavření kýlní branky, která se v zásadě operuje dvěma hlavními přístupy, a to buď otevřeně, nebo laparoskopicky. Závažné operace kýly jsou téměř vždy prováděny v celkové narkóze a menší zákroky pak ve spinální nebo místní anestezii,“ doplňuje Ninger.

Při včasném podchycení kýly pacienti v naprosté většině případů nemají žádná trvalá omezení, není se tedy čeho bát.

Autor: B. Braun Medical

Navštivte stránky www.lepsipece.cz, naučte se o kýle víc a zjistěte si, co všechno můžete udělat, abyste se cítili lépe.