Odpočívat!

Je-li tělo unavené, měli byste mu dopřát odpočinek, tedy pokud to jde, více spát, odpočívat. Zkuste v tomto období uléhat o hodinu dřív, než jste zvyklí, tělo to určitě uvítá. Osm hodin denně převážně za tmy by mělo být v tomto období standardní.

Hýbat se!

Pokud jste pravidelný sportovec, jistě víte, jak pravidelný pohyb prospívá tělu i psychickému rozpoložení. Nastartovat organismus po zimě pomůže ale i zcela běžný a přirozený pohyb – procházka, jízda na kole. Skvělé jsou pro tento případ také např. jóga, pilates nebo kalanetika.

Odlehčit!

Zdravá, pestrá a vyvážená strava zajišťuje organismu potřebný přísun vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších, které potřebuje k správnému fungování. Jíst byste také měli pravidelně a v klidu.

Vitamíny!

V rámci jídelníčku byste neměli samozřejmě zapomínat na ovoce a zeleninu jako důležité zdroje vitamínů. Vitamíny lze rovněž doplňovat v podobě doplňků stravy. V jarním období jsou nejdůležitější především vitamíny A, C a E, ale také hořčík a B-komplex.

Autor: Archiv

JARNÍ ÚNAVA NEEXISTUJE!

Pokud byste v lékařských knihách pátrali po termínu jarní únava, žádnou takovou diagnózu v nich nenajdete. Jedná se o laický výraz pro stav těla, který se dostavuje právě v období na přelomu zimy a jara. To se totiž projeví zátěž, kterou zima pro lidský organismus znamená.

Imunitní systém má za sebou těžkou práci s obranou proti zvýšenému náporu bakterií a virů, tělo obvykle trpí nedostatkem vitamínů z obecně těžší a na potřebné živiny chudší stravy, ale projevuje se také nedostatek vitamínu D, jehož zdrojem je sluneční záření.

"Vitamíny nakupuji pravidelně. Protože nemám moc ráda čerstvé ovoce ani zeleninu, tak zobu „céčko“. A taky jsem kuřák, takže vitamín C je pro mě nezbytný," řiká Jaroslava Obermaierová, herečka.