Jeden příklad za všechny: Allopurinol je molekula neboli účinná látka na léčbu dny. Na našem trhu je několik přípravků, které ji obsahují – efektem se příliš neliší, cenou ovšem ano. Jestliže pacient trpící dnou dostane recept a vyzvedne si originální lék, kterým je Milurit, zaplatí na doplatku u běžného balení v průměru něco přes čtyřicet korun. Pokud by se léčil generickým přípravkem, například Apo-Allopurinolem nebo Purinolem, nemusel by doplácet tolik, anebo dokonce nic. Poslední ze jmenovaných je například zcela bez doplatku. Takto funguje právě generická substituce.

PTEJTE SE!

I přesto, že se tato možnost nabízí u řady léků na českém trhu, statistiky říkají, že originální léky s nejvyšším doplatkem vydávají české lékárny nejčastěji. V některých případech za to může samozřejmě skutečnost, že jinou možnost nepřipouští např. diagnóza konkrétního pacienta, ale i tak zbývá množství případů, kdy se pacient o možnosti generické substituce nedozví. Tento postup přitom přináší úspory – a to nejen pacientům, ale i zdravotním pojišťovnám.

SVĚTOVÝ TREND

Jde zároveň o trend, který se prosazuje v celém světě, a čísla jsou přesvědčivá. Jednoznačný efekt má generická záměna například v Německu. Statistiky institutu pro výzkum trhu IMS dokládají, že po „genetikách“ sáhnou tamní lékaři v 68 případech ze stovky receptů. Za celý loňský rok tak zdravotní pojišťovny ušetřily asi 14 miliard eur. V roce 2013 ušetřila generika také americkému systému veřejného zdravotnictví téměř 240 miliard dolarů, a tak by se dalo pokračovat. „Záměna generik za originální léčiva je zkrátka čím dál běžnější praxí a zejména z pohledu pacienta není rozumný důvod, proč ji ve vhodném případě neakceptovat. Je ovšem nutné, aby takovou možnost probral s lékařem či v lékárně s erudovaným lékárníkem, který dokáže vhodnost záměny posoudit. A je to právě generická záměna, na níž lékárník plně uplatní svou odbornost,“ podotýká šéf sítě Dr. Max Daniel Horák.

Autor: Shutterstock

NE VŽDY JE TO MOŽNÉ

Pozor! Možnost záměny nebo lépe náhrady jednoho léku za jiný neplatí za každých okolností a u všech preparátů. Vždy je třeba se o volbě alternativy poradit s lékařem či lékárníkem! A ne vždy je také záměna nutná. Pokud se neliší výše doplatku, pokud je „originální“ lék v lékárně k dostání a pokud je pacient na svůj preparát dlouhodobě zvyklý, pak není třeba lék měnit bezdůvodně. Je třeba mít stále na paměti, že žádné dva preparáty nejsou naprosto stejné, a tak i reakce organismu může být odlišná. Toto riziko však skuteční odborníci pacientovi sdělí.