Věta „cítím se dnes nějaký nadmutý“ není např. při přátelské konverzaci ničím nepřípustným a ani neobvyklým. Ale to, co by od nepříjemného stavu těla, který věta popisuje, spolehlivě pomohlo, tedy odchod větrů z těla ven, už ani mezi dobrými přáteli zcela obvyklé nebývá. Nadýmání, případně plynatost je však spojena s bolestmi i s nutností ulevit si, aniž byste se společensky znemožnili, tedy obtěžuje a komplikuje běžný život. Může to přitom být pouze důsledek nevhodné stravy, nedostatku tekutin, pohybu i psychické pohody, které pozitivně ovlivňují funkci střev.

Kde se plyny berou

Tvorba střevních plynů je přirozenou součástí procesu trávení. Za normálních okolností se vzniklé plyny částečně vstřebají, částečně odcházejí spolu se stolicí. Ve střevech zdravého člověka se denně tvoří až dva litry střevního plynu. Pokud vzniká větší množství plynu a tělo ho nedostatečně uvolňuje, hovoří se o nadýmání, je-li tento stav častější, pak je označován jako plynatost. Příčiny mohou být snadno odhalitelné, nejčastěji jimi bývá příjem nadýmavých potravin, nedostatečný pitný režim. Za nadýmáním může být i nedokonalé zpracování potravy v ústech (hltání větších kousků spolu se vzduchem), užívání některých druhů léků (např. antibiotik). Nafouknuté břicho ale může být i důsledkem psychického stresu. V těchto případech lze organismu pomoci odstraněním příčiny. Je-li však plynatost spojena s určitým onemocněním – špatnou funkcí jater, žlučníku, slinivky a žaludku, pak je třeba řešit ji s lékařem. Pokud tedy potíže neodezní po zavedení jednoduchých opaření, určitě navštivte odborníka.

Autor: Shutterstock

Lepší než deset doktorů

Nadýmání lze předcházet, ale pokud už se dostaví, je možné tělu pomoci, je třeba ulevit si, plyny zbytečně nezadržovat. Na úlevu se pak nabízejí bylinné čaje – účinný je zejména fenykl, máta či meduňka. Pomůže masáž břicha a teplo – zkuste se nahřát ve vaně, přiložit na břicho teplý polštář. Nápravu mohou zajistit i volně prodejné prostředky proti nadýmání.

Co vás nafukuje

Luštěniny

Některé druhy zeleniny (zelí, cibule, česnek, květák, brokolice…)

Bílý rafinovaný cukr (sladkosti), náhražky cukru (umělá sladidla)

Kynuté potraviny (čerstvé bílé pečivo, knedlíky)

Smažené a tučné potraviny, uzeniny, zrající sýry

Sycené nápoje

Alkohol, káva

Trpí více ženy?

Statistiky říkají, že nadýmáním a plynatostí trpí častěji ženy. Podle odborníků to ale může být tím, že toto pohlaví jednak ze strachu ze společenského trapasu plyny více zadržuje, jednak více se s potížemi spíše svěří lékařům.