Bolest má za úkol chránit organismus před poškozením a je přenášena nervovými buňkami. Dojde-li například k úrazu, nervová zakončení vyšlou signál do míchy a do mozku. Někdy ale bolest existuje i bez podráždění nervů, lze si ji vyvolat, vsugerovat, »vytvořit«.

Smysl bolesti

Naše tělo na bolest spoléhá. Jejím smyslem je ochrana našeho organismu a zdraví. Bolí nás věci zvenčí – popálení, odření kůže, ale cítíme i bolest vnitřní – namožené svaly, křeče v břiše…

Nemoc je velká, potíže malé a naopak

Pokud jsme nemocní, nemusíme zpočátku vůbec bolest pociťovat. Takovým příkladem je například tichý růst nádoru. Tedy – nemoc je velká, potíže malé. Naopak může nastat situace, kdy onemocnění, které není nijak vážné, způsobuje člověku nesnesitelné potíže.

Druhy bolesti:

* Akutní bolest přímo souvisí s vyvolávající příčinou (třeba úraz nebo zlomenina končetiny). Léčba bývá efektivní, tj. bolest ustává, jakmile se tkáň zhojí.

* Chronická (dlouhodobá) bolest ovlivňuje negativně kvalitu života nemocného. Působí mu fyzické utrpení, změnu nálad, poruchy spánku, omezení pracovní schopnosti. Čím déle se s ní otálí, tím hlouběji se bolest zavrtává do paměti nervových buněk.

* O nádorové bolesti se mluví tehdy, když se rakovina rozroste, zachvátí metastázami celé tělo. Tato bolest patří k nejhorším a stále se zhoršuje. Proč rakovina bolí? Někdy jde o poškození a útlak tkání prorůstáním nádoru, jindy může nádor přímo prorstáním poškozovat centrální nervový systém.

* Bolest duše jako jediná nemá s nervy nic společného. Může být velmi trýznivá, dlouhá, ale žádné léky proti bolesti ji neodstraní. Fungují na ni jen psychiatrické preparáty.

* Průlomová bolest je stav, kdy se náhle velmi zhorší chronická bolest. Pacientovi se velmi přitíží a intenzita bolesti výrazně vzroste. Někdy se objeví bezdůvodně, obvykle ji ale způsobuje velká fyzická námaha.

Jak bojovat proti bolesti?

Ke zmírnění bolesti lze využít léky, tak i jiné přístupy. Patří sem meditace a jóga, hypnóza, autogenní trénink, ale i např. tanec, malování apod. Další velmi úspěšnou metodou je akupunktura. Je-li prováděna odborně, napomáhá k výraznému zlepšení při bolestech hlavy, migréně, bolestech zubů, páteře atd. Také např. aplikace chladu a tepla, polohování, masáže jsou známí pomocníci v léčbě bolesti.

Když už je to k nevydržení...

Pokud už delší dobu bolestí trpíte, obraťte se na některé z Center léčby bolesti. Adresář pracovišť pro léčbu bolesti najdete na www.lecba-bolesti.cz

Odhaduje se, že až 70 % pacientů s chronickou bolestí není v České republice léčeno odpovídajícím způsobem. Přitom až 95 % případů je dnes velmi dobře léčitelných dostupnou farmakologickou léčbou.

Otestujte se

  • * Trpíte dlouhodobě denně nebo alespoň 4x týdně opakující se silnou bolestí?
  • * Brání vám bolest v běžných aktivitách nebo omezuje váš kontakt s přáteli?
  • * Navštívili jste již kvůli bolesti několik lékařů a nemáte pocit změny?
  • * Pomáhají vám předepsané léky proti bolesti jen omezeně?
  • * Budíte se bolestí a nemůžete spát?
  • * Způsobuje vám bolest psychické potíže?
  • * Působí vám bolest potíže v rodině?

Výsledek: Pokud odpovíte alespoň 2x ano, vaše bolest není možná vhodně léčena. Jste tak pravděpodobně jeden ze 70 % lidí, kteří v České republice trpí bolestí, a není jim poskytnuta odpovídající léčba. Přitom většině z vás je možné moderními léčebnými postupy snížit bolest na snesitelnou míru. Obraťte se na Centrum léčby bolesti!