Před třemi lety dala maminka roční Káje běžné léky na teplotu. Když nezabraly, volala matka záchranku. Z motolské nemocnice je vrátili domů, s tím, že se jedná o běžnou virózu. „Když Káje potom úplně zčernaly nohy a ruce a černé skvrny se začaly objevovat i na těle, myslela jsem, že je konec,“ vzpomíná maminka Lucie Vítková. Ihned znovu volala sanitku a také pediatričku. Ta jí řekla, že by se mohlo jednat meningokokovou sepsi. „To jsem také zdravotníkům řekla,“ tvrdí matka.

Ztratili jsme čas

Jenže posádce záchranky chyběla potřebná antibiotika. „Ani nechci myslet na to, jak moc zpoždění léčby ovlivnilo současný zdravotní stav dcerky,“ říká paní Vítková. Včasná diagnóza a první hodiny léčby jsou v boji proti meningokokovi rozhodující.

Selhávaly orgány

Prvních deset dní bylo pro Káju kritických. Selhávaly jí ledviny a srdce. Prodělala desítky operací a narkóz. „Na probuzení z první narkózy nikdy nezapomenu,“ popisuje paní Vítková. „Kája pořád otáčela oči v sloup. Nevěděla jsem, zda nás neopouští,“ dodává se slzami v očích. Kájin stav se nakonec podařilo stabilizovat. 

Amputace prstů

Snad nejhorší bylo, když matka musela rozhodnout o amputaci končetin své dcery. Na levé ruce tak přišla o články na třech prstech. Na pravé noze jí chybí články na dvou prstech a na levé noze jí zbyl jen palec. Ten se různě kroutí do stran a noha jí bolí v každé botě. „Protože chodidlo už neroste, asi brzy neunese Káji tělo. Bojím se další amputace,“ říká smutně maminka.

Bitva je vyhraná, boj pokračuje

Kája svůj boj se zákeřným meningokokem vyhrála. Dnes je z ní krásná čtyřletá holčička, která zvládá vše, co její vrstevníci. „Kdyby na toto onemocnění existovala už před třemi roky vakcína, mohla teď být Kája zdravá,“ domnívá se Lucie Vítková.

Meningokoková sepse

  • Nemoc se šíří vzduchem.
  • Nejvíce ohrožené jsou děti do pěti let a adolescenti.
  • V Česku bylo v letech 2011 až 2013 nahlášeno 188 případů invazivních meningokokových onemocnění, z nichž 15 skončilo úmrtím.
  • Letos je zaznamenáno 19 případů, z toho tři jsou smrtelné.

„Meningokoková sepse je nejrychlejší smrtící infekční onemocnění. Navzdory možnostem intenzivní léčby k polovině úmrtí dochází do 24 hodin od prvních příznaků a do 12 hodin od přijetí k hospitalizaci. Pokud člověk přežije útok meningokoka, většinou si nese tragické následky do konce života. Mezi ně patří mentální postižení, ztráta sluchu, poškození ledvin, křeče a ztráta končetin. Účinnou prevencí je pouze očkování,“ říká lékařka Zuzana Blechová z Nemocnice Na Bulovce.

Fotogalerie
2 fotografie