„Bylo to v říjnu 2010. Jela jsem s ročním synem Adámkem na víkend do Krkonoš. Chtěla jsem si odpočinout, byla jsem hodně unavená, psychicky i fyzicky. Opustil mě přítel a syn zaměstnával na plný úvazek. Večer mi ale začalo být divně, druhý den jsem proto proležela v posteli,“ líčí Andrea osudný den, který jí totálně překopal celý život.

Stav se zhoršoval, přátelé zavolali sanitku. „Protože se mi pletly se mi nohy a ztrácela jsem vědomí, záchranáři si mysleli, že jsem opilá. Do sanitky mě nechali dojít. Jakmile se za mnou zabouchly dveře, mám pět týdnů okno.“

Nemáte nohy!

Za tu dobu její tělo bojovalo s těžkou meningitidou. Postupně jí selhávaly orgány, naděje na její přežití byla 4%… „Když mě probudili, chtěla jsem po sestřičce, aby mi podala ponožky a papuče. Z odpovědi: »Proč? Vždyť nemáte nohy! « jsem se dozvěděla, že mi obě amputovali nad koleny.“

Půl roku proležela v nemocnici, zpočátku napojená na spoustu hadiček, nehybná s představou, že jí hrozí i amputace rukou. Za tu dobu prodělala 60 narkóz! „Do té doby jsem o meningokovi vůbec neslyšela. Kdyby ano, určitě

Svůj hendikep přijala Andrea obdivuhodně.
Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan
bych se nechala očkovat. Já mám totiž očkování skoro na všechno a bohužel mě dohnal meningokok.“

Jiná maminka

Dalšího půlroku strávila v rehabilitačním centru. „Tam mě postavili na nohy. Dostala jsem bionické protézy. Jsou řízené počítačem, každý večer se musí nabíjet, stojí 1,3 milionu. Letos jsem se s nimi dokonce lyžovala,“ líčí Andrea a za svůj hendikep se vůbec nestydí.

Mockrát jsem uvažovala o sebevraždě. Syna jsem neviděla rok a půl. Maminko říkal úplně jiné ženě! Vychovával ho jeho otec. Nyní ho máme ve střídavé péči. Právě kvůli němu a dnes již dospělé dceři Nikol jsem to nevzdala. Nyní už můžu říct, že život se mi vrací postupně k normálu. Ženská vydrží všecko.“

Založila sdružení

Andrea na život vůbec nerezignovala. Založila sdružení, které pomáhá lidem po amputaci. „Zjistila jsem, že tady nic takového není a lidí, kteří přišli o nějakou část svého těla, je spoustu. Pořádáme nejrůznější akce, v květnu například pojedeme na výlet parníkem," dodává Andrea. Více o sdružení »No foot, no stress« se dozvíte ZDE.

Podívejte se na video o zákeřném zabijákovi jménem meningokok

Video
Video se připravuje ...

Meningokoka není radno podceňovat MENVEO

Zákeřný zabiják meningokok

Meningokok je bakterie, která způsobuje zejména zánět mozkových blan. Je tak agresivní, že k rozvinutí nemoci stačí pár hodin, zároveň ji i lékař zpočátku jen těžko odhalí. Varovným signálem jsou krvavé tečky nebo skvrnky na kůži.

MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze
Autor: MENVEO
„Meningokok velmi dobře zabírá na antibiotika, problém je ale v tom, že do těla už stihne vypustit tak silný jed, který způsobuje selhávání orgánů. Právě na to žádný lék dosud neexistuje,“ říká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí nemocnice na Bulovce a pokračuje:

„Léčba spočívá v podpoře činnosti orgánů v krevních náhradách a podobně. Jedinou účinnou prevencí je očkování.“ Jedna dávka vakcíny stojí zhruba 1500 Kč a pojišťovny na ní přispívají až 500 Kč.

Nemoc nejvíce napadá především malé děti a pak dospívající. Loni onemocnělo 65 lidí, z toho tři zemřeli. Letos je zaznamenáno už 20 případů.

Fotogalerie
4 fotografie