Dále je sužují bolesti břicha, únava, teplota a úbytek váhy. To vše jim znepříjemňuje život.

Martině tato choroba vstoupila do života před 14 lety tři dny po maturitě. Měla silné bolesti břicha, průjmy a v nemocnici podstoupila operaci slepáku. „Poté se ale zjistilo, že mám Crohnovu chorobu, nemoc, která je nevyléčitelná,“ vypráví paní Martina a pokračuje:„Gastroenterolog mi vysvětlil, jak bude probíhat léčba a snažil se mi rozmluvit studium na vysoké škole.“

Zabrala nová léčba

Ale myšlenky na studium se dívka nevzdala a po roce to vyšlo. Přestěhovala se do Prahy a našla si nového lékaře, který jí naordinoval novou biologickou léčbu. „Před tím jsem se léčila kortikoidy a to mělo spoustu nepříjemných vedlejších příznaků. Byla jsem oteklá, měla boule po těle. A k tomu stále průjmy a střevní potíže,“ vypočítává paní Martina. Nová léčba jí velmi pomohla.

Bojuje stále

Martina nyní žije normálním životem. Našla si partnera a narodila se jí dcera. „Dnes jsem stabilizovaná, ale s Crohnovou chorobou budu i nadále bojovat a doufám, že úspěšně,“ dodává žena, která chce pomáhat i stejně nemocných lidem. Je předsedkyní Občanského sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty, mezi které patří i její nemoc.

Herec Igor Bareš: Bolesti břicha trvají měsíce!

Igor Bareš také trpí Crohnovou nemocí
Autor: archiv Blesku
Stejnou nemocí trpí už 15 let i herec Igor Bareš (47), známý ze seriálu Cesty domů. Loni v září mu dokocne hrozilo protržení střev, které může skončit i smrtí! „Začne to bolestmi břicha, které mohou trvat i několik měsíců. Držel jsem dietu, užíval léky, ale nic nepomáhalo,“ řekl Bareš, který už prodělal několik operací.

Více o nemoci se dočtete na www.crohn.cz

Fotogalerie
4 fotografie