O nebezpečných nemocech, které klíšťata přenášejí, se píše v tuto dobu jako o život. I příběhů lidí, kteří se jimi nakazili, jsou plné noviny i web. Přesto bylo u nás loni zaznamenáno 625 případů klíšťové encefalitidy, dva lidé dokonce zemřeli.

Letošní mírná zima byla podle odborníků pro klíšťata ještě příznivější než v předchozích letech a riziko nákazy bude o dost vyšší. Přesto je stále proočkovanost proti klíšťové encefalitidě u nás nízká (23 %), v sousedním Rakousku naopak dosahuje 90 %.

Využijte příspěvek pojišťovny

Očkovat proti klíšťové encefalitidě lze děti i dospělé během celého roku. Cena za jednu očkovací dávku (celkem jsou 3) se pohybuje kolem 800 Kč. Na očkování teď přispívají všechny zdravotní pojišťovny. Více se dozvíte ZDE

Co způsobuje kousnutí klíštěte

Klíště může člověka nakazit nebezpečným virem klíšťové encefalitidy. Ta postihuje nervový systém, a pokud není člověk očkován, neexistují na ni vhodné účinné léky. Lékaři mohou pouze posilovat organizmus nemocného. Další ohrožení způsobují bakterie lymské boreliózy. Toto onemocnění se dá léčit antibiotiky. Důležité je, aby bylo včas rozpoznáno. Příznaky jsou podobné jako u virového onemocnění: horečka, zimnice, zvracení a bolesti v krku.

Chraňte i domácí mazlíčky: Psí protiklíšťová žvýkačka

Klíště vám domů často přinese pes či kočka. Chraňte je proto napuštěnými obojky nebo roztokem, který se nakape na kůži. Pro psy bude letos od konce dubna na trhu horká novinka. Jde o žvýkací tablety pro psy. Stačí »žvýkačku« pejskovi podat a chráněn bude po dobu 12 týdnů!

Jak bezpečně vyndat klíště?

Jak vyndat klíště?
Autor: profimedia.cz, archiv Blesku

3 otázky pro odborníka Doc. MUDr. Rastislava Maďara z center očkování Avenier

Komu byste důrazně doporučil očkování?

Doporučuji to všem věkovým kategoriím. Očkovat lze od 1 roku věku neomezeně. Největší riziko závažných trvalých následků a paradoxně nejnižší proočkovanost je ve věkové kategorii nad 60 let věku.

Nakazíme se spíš na venkově, nebo ve městě?

Na venkově je více rizikových lokalit. Klíšťata milují vysokou trávu na okraji louky ve stínu stromů a vlhká místa u potůčku, řeky či vodní plochy. Nebezpečné oblasti nákazy se však za poslední roky posunuly do všech regionů ČR, i k velkým městům včetně Prahy či Brna, do příměstských parků a klíšťata dnes získají domácí mazlíčci nebo člověk i v městské zeleni.

Jak probíhá onemocnění a léčba u dospělých? Zůstávají nějaké následky?

Proti tomuto viru neexistuje žádný lék, proto se léčí jen příznaky (horečka, zánět a otok mozku). A tak se stává, že v průběhu hospitalizace se zdravotní stav nemocné osoby neustále zhoršuje. Z nemocnice tak pacient někdy odchází v horším stavu, než do ní dorazil. Velká část postižených ztrácí schopnost pohybu, zrak, sluch nebo řeč, trpí psychickými problémy atd. Kvalita jejich života se navždy výrazně zhorší, přichází o soběstačnost, své záliby, koníčky a produktivní generace nezřídka i o práci.

Fotogalerie
2 fotografie