1. Zhubněte

Nadváha způsobuje nadměrné zatížení kloubů, které vede k jejich postupnému ničení a také změnám v pozici páteře. Důsledkem jsou stupňující se bolest a horší hybnost kloubu.

2. Hýbejte se

Pravidelný pohyb je pro zachování bezbolestné hybnosti kloubů to nejlepší. Dobře vyvinuté svaly jsou navíc schopné částečně zastat sníženou funkci kloubů.

3. Jezte s rozumem

Zapomeňte na fastfood a ohřívané polotovary. Do jídelníčku zařaďte obiloviny, luštěniny, čerstvé ovoce a zeleninu, maso a ryby a mléčné výrobky.

4. Zapomeňte na medvídky

Chrupavka kloubu je až ze 40 % tvořena kolagenem. Hledejte doplňky stravy s nedenaturovaným kolagenem typu II, tedy toho v té nejpřirozenější formě. Gumoví medvídci a vepřové nožičky vám moc nepomohou.

5. Vyživte klouby

Zvyšte příjem vápníku i vitaminu D a K. Na to by měly myslet hlavně těhotné a také lidé s nadměrnou fyzickou zátěží ať už v práci nebo při sportu.

6. Pijte

Dodržujte pitný režim. Málo vody stojí za zvýšenou únavou, poruchou ledvin, ale i za bolestí kloubů. Nejvhodnější je čistá voda, limonády a džusy jsou totiž velkým zdrojem cukru.

7. Konec podpatků

Vysoké podpatky mění těžiště celého trupu a neúměrně přetěžují přední část nohy. Je proto důležité typ obuvi často střídat a věnovat pozornost i správně modelované stélce pro podporu nožní klenby.

8. Seďte rovně

Seďte na celé ploše sedáku a chodidly se o zem opírejte celou plochou. Nohy mějte v pravém úhlu a rozkročené minimálně na šířku ramen.

9. Pozor na myš

Častými pohyby myši u PC, psaním sms nebo zatěžováním prstu u dotykových obrazovek tabletů se ničí klouby i šlachy.  Zařaďte si do práce přestávky a procvičujte prsty i zápěstí.

10. Nepodceňujte zranění

Pokud si klouby – například na ruce – zraníte, nepodceňujte to. Hrozí totiž, že se úraz může proměnit v nevratné traumatické změny například v osteoartrózu.