Ta využívá přirozené regenerační schopnosti lidského těla, vlastní krev pacienta a v ní obsažené růstové faktory. Krevními destičkami obohacená krevní plazma se aplikuje do místa poranění injekčně, kde zkvalitní a urychlí proces hojení a zabrání přechodu onemocnění do chronického stádia. Výhodou je, že aplikace krevní plazmy se provádí ambulantně a nevyžaduje hospitalizaci. Vhodná je i pro pacienty po operacích.

„Podmínkou zahájení léčby je zhodnocení zdravotnické dokumentace pacienta, zejména rentgenových snímků či operačního protokolu. Následuje odborné klinické a ultrazvukové vyšetření a zhodnocení vhodnosti léčby krevními destičkami obohacené krevní plazmy“, uvádí MUDr. David Erhart primář chirurgie Nemocnice Na Františku a lékař FC Sparta Praha.

Jak terapie funguje aneb Krok za krokem

* Lékař odebere pomocí tenké jehly a speciální dvouplášťové stříkačky ze žíly na paži malé množství krve (10 ml).

* Krev vloží do centrifugy, kde je v průběhu pěti minut odstředěna plazma, která obsahuje krevní destičky, jejichž součástí jsou chemické látky, nazývané růstové faktory. Ty velmi příznivě působí na výživu a tvorbu tkání.

* Odstředěná plazma s růstovými faktory je pak injekčně aplikována do postiženého místa. Celý proces obvykle netrvá déle než 30 minut.

* Když dojde k poranění, krevní destičky se aktivují a uvolňují příznivě působící proteiny, nazývané růstové faktory. A to je počátek hojení.

Co lze krevní plazmou ošetřit?

Tato terapie léčí většinu poranění šlach, svalů, vazů včetně přetržených svalových vláken a zánětu šlach. Počet aplikací krevní plazmy závisí na diagnóze pacienta a doporučení lékaře. U léčby poranění a onemocnění vazů, šlach a chrupavek je doporučena aplikace 2 až 5 injekcí. Bohužel léčbu nehradí zdravotní pojišťovny. Aplikace jedné dávky stojí zhruba 3500 až 4000 korun.

Přístroj k odstředění plazmy
Autor: archiv

Některé nemocnice léčbu nenabízejí, jiné ji vychvalují

Ne všichni lékaři se shodují, že jde o fungující léčbu. „Je to sporné. Neviděl jsem zatím nic, co by mě přesvědčilo, že to spolehlivě funguje. Proto tuto léčbu u mě na klinice pacientům nenabízíme,“ uvedl pro MF Dnes ortoped profesor Pavel Dungl z Nemocnice Na Bulovce.

Jiný názor má MUDr. Miroslav Sinkule, ortoped Nemocnice Na Františku: „S touto léčbou máme dobré zkušenosti u artróz, degenerativních zánětlivých procesů, u bolestivých syndromů z přetížení a svalových či šlachových poranění.“

Co je artróza?

Jde o chronické degenerativní onemocnění, které může postihovat jakýkoli kloub, nejčastěji však velké nosné klouby dolních končetin, drobné klouby rukou a páteř. Příčina spočívá v nadměrném přetěžování a opotřebování kloubních ploch, které jsou nuceny po celý život přenášet obrovský tlak. Dochází tak k postupnému opotřebení chrupavek, které tvoří kloubní plochu. Artróza je nejčastější kloubní onemocnění a vyskytuje se hlavně u jedinců starších věkových skupin.