Ti, co vysokým tlakem trpí, jsou neustále v nebezpečí, že je zradí srdce. Dobrá zpráva je, že dvě nemocnice u nás přicházejí s novou léčbou těžké hypertenze pomocí takzvané renální denervace, a to vůbec poprvé bez jediného vpichu.

Používají k tomu nový ultrazvukový systém, který dokáže zacílit léčebnou energii přes kůži přímo na nervová vlákna, aniž by bylo nutné zavádět do těla sondu a katetr. „Tato převratná metoda představuje pro pacienta mnohem větší bezpečí a komfort, “ říká primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor MUDr. Petr Neužil.

Princip spočívá v tom, že se působením energie zničí nervová vlákna probíhající podél ledvinných (renálních) tepen. Tím se utlumí reakce nervů, které vyvolávají stažení cév a přispívají ke vzniku těžké hypertenze.

Pro koho je léčba určena

O zákroku se uvažuje u pacientů, kteří i přesto, že užívají tři a více léků na snížení tlaku, mají stále vysoké hodnoty - v průměru 180/100 mmHg a více. U většiny nemocných se výkonem dosáhne snížení tlaku na přijatelnou hodnotu.

Jak léčba probíhá

Pacient leží na stole, který je z části průhledný, aby tudy mohly pronikat ultrazvukové paprsky. „Nemocný má v tomto místě položenu dolní část zad. Generátor ultrazvukové energie se umístí pod stůl a pomocí počítačově přesně zaměřeného paprsku se ultrazvuk cílí zhruba 45 až 60 sekund na nervová vlákna kolem ledvinných tepen,“ popisuje kardiolog Nemocnice Na Homolce MUDr. Jan Petrů.

Velký pokrok

Všechny dosavadní metody jsou invazivní, to znamená, že se musí zavést do ledvinné tepny sonda a katetr, kterým se léčebná energie přes cévní stěnu dodává. „Tato neinvazivní renální denervace představuje další velký krok vpřed v léčbě hypertenze,“ říká MUDr. Petrů. Novou metodu budou zavádět v nejbližších dnech i v Nemocnici svaté Anny v Brně.

Co je krevní tlak?

Krevní tlak je síla, kterou krev působí na tepny. Vlivem činnosti srdce, s jeho tepem, se krevní tlak neustále mění. Pravidelné měření umožňuje včas odhalit změny v kardiovaskulárním systému a předcházet tak rizikům vzniku infarktu a dalších nemocí. Optimální hodnota tlaku krve je 120/80 mmHg.