Jednu letní neděli si paní Věra po návratu z lesa vytáhla ze stehna klíště. Odstranila ho. Týden poté se probudila s nesnesitelnou bolesti hlavy a plic. Lékař ji odbyl, že se jedná o chřipku, a ne o klíšťovou encefalitidu. „Sama jsem požádala o krevní testy,“ vypráví Věra s tím, že už následující den nemohla hýbat pravou rukou.

Rychlý nástup

„Přítel mě odvezl na pohotovost. Upadla jsem do bezvědomí a v nemocnici si mě nechali,“ líčí své trable Věra. Krevní testy definitivně potvrdily klíšťovou encefalitidu. „Doktorka se prý dosud nesetkala s tak rychlým nástupem nemoci,“ vykládá mladá žena.

Nebyla očkovaná

Miniaturní parazit dokáže napáchat v našem zdraví ohromné škody
Autor: profimedia.cz
Litovala, že není očkovaná. „Prodělala jsem zánět mozkových blan, zápal plic a ochrnula jsem,“ dodává smutně. Sáhla si na dno Během prvních dvou měsíců zhubla 30 kilo. „Trápily mne děsné bolesti, špatně jsem viděla, nemluvila jsem a měla halucinace. Dýchala za mě plicní ventilace a já začala propadat depresím. Ráda ale vzpomínám na pana primáře Kümpela. Myslím si, že díky jeho lidskému přístupu jsem se dostala z nejhoršího.“

Věra dnes

Dnes je Věra ochrnutá od pasu nahoru a na levé oko vidí dvojmo. Její přítel o ni pečuje 24 hodin denně. „Nechala jsem očkovat děti a mnoho mých známých se zařídilo stejně. Můžete si myslet, že se vás klíšťová encefalitida netýká. Ano, pravděpodobnost, že skončíte jako já, skutečně není velká. Ale proč zbytečně riskovat, když chránit se je možné,“ nabádá nemocná Věra.

Fotogalerie
3 fotografie