Zvýšené riziko onemocnění je v rodinách, kde už astma nebo jiná alergická onemocnění jsou, řekl novinářům ředitel České iniciativy pro astma (ČIPA) profesor Petr Pohunek.

„Jedním z významných faktorů pro vznik a zhoršování astmatu je kontakt s cigaretovým kouřem. Ten dokáže dokonce měnit některé dědičné informace, které se předávají dalším generacím,“ varoval.

Siutace se lepší

Cílem podle Pohunka je snížit v příštích pěti letech nejméně o 50 procent počet případů, kdy musí být astmatik přijat s komplikacemi do nemocnice. U nás se situace rok od roku zlepšuje. V roce 2000 muselo kvůli astmatu do nemocnice přes 8000 lidí, v roce 2009 necelých 5500. „Důvodem je lepší diagnostika a především moderní léky, které umožňují nemocným žít plnohodnotný život,“ řekl profesor.

Astma je nejčastější chronickou nemocí v dětském věku a jednou z nejčastějších u dospělých. Má je až 12 procent dětí, u pětiny začne v kojeneckém a batolecím věku, u 70 procent ve věku školním a v dospívání.

Projevy nemoci

V lehčích případech se astma projeví ztíženým dýcháním, někdy výraznou dušností, jindy jen suchým kašlem. Při astmatickém záchvatu se průdušky stáhnou a nemocný nemůže popadnout dech. Potíže jsou horší v noci a brzy ráno. Kašel a dechové potíže se objevují i po malé námaze. Při dýchání bývají pískoty a vrzoty, ale ani zcela čisté dýchání astma nevylučuje.

Vavřinec Hradilek (26): Astma nemusí být překážka pro vrcholový sport

Kajakář Vavřinec Hradilek
Autor: profimedia, Blesk
Kajakář Vavřinec Hradilek vyhrál stříbrnou medaili v letních olympijských hrách v Londýně 2012. Přesto že je od dětství astmatik, vrcholově sportuje. „Astmatik byl můj otec a já ho po něm zdědil,“ vypráví Hradilek. „Mám skvělého lékaře profesora Pohunka, který mě ve sportu podporuje a také mi dává takovou léčbu, která astma stabilizuje.“

Astmatik Hradilek sportuje od dětství. Podle něj panuje představa, že děti s astmatem nemůžou nic dělat, aby nedostaly záchvat. „Ale ono je to přesně naopak. Ty děti by měly sportovat, samozřejmě v rozumné míře, aby nějakým způsobem cvičily své plíce, trénovaly je.“ Vavřinec svou nemoc bere jako součást svého života, nikoli jako důvod ke stížnostem.

Další hvězdy českého sportu s astmatem

Tenistka Petra Kvitová
Autor: profimedia, Blesk
Petra Kvitová – slavné tenistce nedělá dobře především vysoká vlhkost spojená s vysokými teplotami, které zhoršují její astma během turnajů v Severní Americe nebo Austrálii.

Destibojař Tomáš Dvořák
Autor: profimedia, Blesk
Tomáš Dvořák – trojnásobný mistr světa v desetiboji trpí pylovou alergií a s ní zřejmě souvisí i jeho astma, které se typicky projevuje při větší fyzické zátěži.

Lukáš Bauer – český reprezentant v běhu na

Lyžař Lukáš Bauer
Autor: profimedia, Blesk
lyžích a několikanásobný olympijský medailista také bojuje s astmatem. V jeho případě se kromě zvýšené fyzické zátěže připojují k vyvolávajícím faktorům i nízké teploty.

Jiří Šlégr – známý hokejista a také politik si na rozdíl od Petry Kvitové na vlhký vzduch nestěžuje, jemu při astmatu naopak

Hokejista Jiří Šlégr
Autor: profimedia, Blesk
pomáhá. Astma ho tak zpravidla netrápilo během zápasů, protože nad ledem je dostatečně vlhký vzduch.

Zdroj: ulekare.cz