Chcete-li pro své zdraví udělat něco prospěšného, omezte ve svém jídelníčku tučná masa, uzeniny, sladkosti, jídla typu fast food a alkohol. Naopak přidejte ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, celozrnné cereálie, rybí a drůbeží maso. Nezapomínejte také na pravidelný jídelní režim, správný pitný režim se zařazením bylinných čajů (optimálně po dobu 14 dnů 3x denně šálek čaje) a vhodnou tepelnou úpravu pokrmů (vaření, dušení, pečení na malém množství tuku).

Můžete si dopřát i přísnější očistný den, který by se měl skládat z většího příjmu zeleniny, ovoce a zakysaných mléčných výrobků.

„Zakysané mléčné výrobky představují v pravém slova smyslu zázrak, který podpoří vaše zdraví v mnoha ohledech. Zakysané mléčné výrobky v sobě zahrnují probiotické kultury, kterým je připisováno mnoho pozitiv,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků www.bileplus.cz.

Autor: Bileplus.cz

Prokázané zdravotní účinky probiotik:

  • obnovení střevní mikroflóry po užívání antibiotik
  • zkrácení nebo zmírnění příznaků zánětlivých střevních onemocnění a průjmů
  • snížení množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení
  • prevence, popř. zmírnění nespecifických a nepravidelných zažívacích potíží u zdravých osob
  • zmírnění projevů nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob trpících laktózovou intolerancí
  • prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí
  • celkové zvýšení odolnosti organismu
  • prevence nachlazení, chřipky a infekcí močového ústrojí
  • tvorba některých vitamínů

Prebiotika

V souvislosti s probiotiky se hovoří o prebotikách. „Prebiotikem se v podstatě rozumí vláknina, která představuje „potravu“ pro prospěšné bakterie. To má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví. Prebiotika se nacházejí především v obilovinách a zelenině (např. v česneku, cibuli nebo póru).“

Zdravotní účinky prebiotik:

  • pozitivní vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu
  • zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní pasáže
  • prevence zácpy
  • prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
  • snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu
  • podpora vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku)
  • podpora imunity

„Prebiotika mají stejně jako probiotika značný vliv na zdraví. Příznivý efekt prebiotik je nejvýraznější, pokud jsou konzumována společně s probiotiky,“ dodává odbornice www.bileplus.cz.

Autor: Bileplus.cz

Příklady jídelníčků pro půst

Jídelníček č. 1

(5500 kJ, 95 g bílkovin, 48 g tuků, 130 g sacharidů)

 —  Snídaně:

-  Bílý jogurt, 150 g ovoce, lžíce ovesných vloček

—  Přesnídávka:

- Zeleninová nebo ovocná šťáva

—  Oběd:

- Velký zeleninový salát (může být pokapaný olivovým olejem), dipp ze 150g tvarohu a lžíce bílého jogurtu

—  Svačina:

- Ovocný koktejl z kefírového mléka a drobného ovoce

—  Večeře:

- Květák a brokolice zapečená s tvarohem a sýrem

Autor: Bileplus.cz
 

Jídelníček č. 2

(5500 kJ, 95 g B, 46 g tuků, 135 g sacharidů)

 —  Snídaně:

- Mléčný koktejl s banánem, sypaný mletými ořechy a vločkami

—  Přesnídávka:

- Ovoce s tvrdým sýrem

—  Oběd:

- Dušená zelenina s jogurtovou zálivkou, v případě hladu brambory se žervé

—  Svačina:

-  Kefírové mléko

—  Večeře:

- Ředkvičková pomazánka (alternativa tvaroh s mrkví a celerem) obložená zeleninou, popř. s tmavým pečivem

Více informací včetně zajímavých receptů na www.bileplus.cz