1)    Díky sýrům v těhotenství budou mít vaše děti zdravější zuby!
 „Je vědecky prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí,“ objasňuje nám PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „„Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko. Tyto produkty zároveň obsahují tolik potřebný vitamin D.“


2)    Chcete vitamínovou bombu? Dejte si mléko a mléčné výrobky!
Mléko, jogurty, sýry, zákysy a další mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek. „Z minerálních látek se jedná konkrétně o  vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód,“ upřesňuje odbornice. „Z vitaminů to jsou jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny.“

Autor: Bileplus.cz

3)    Mlékem k prevenci osteoporózy!
Osteoporóza je nemocí vyššího věku, kdy se začínají objevovat její první komplikace. Nicméně příčiny osteoporózy lze najít již v dětství. Proto je z hlediska prevence osteoporózy nejdůležitější dětství a dospívání. „Denně bychom měli sníst 2-3 porce mléka nebo mléčných výrobků.“


4)    Mléčnými výrobky proti žaludečním vředům!
Za vznik žaludečních vředů jsou vedle uspěchaného životního stylu zodpovědné i naše stravovací zvyklosti. Řiďme se tedy výsledky studií, které prokazují, že vyšší příjem zakysaných mléčných výrobků (jogurty, zákysy, kefíry) je spojen s nižším výskytem vředové choroby.


5)    Bojujte proti průjmům jogurtem!
Dobrali jste vy nebo vaše děti antibiotika a pak vás následně trápily zažívací potíže? Na příště mějte na paměti, že je dobré současně s antibiotiky užívat jogurty. „Ukazuje se totiž, že konzumace jogurtů v průběhu léčby antibiotiky snižuje výskyt a závažnost průjmů. Mléčné výrobky obsahující Lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů.“


6)    Nejlepší nápoj pro sportovce? Kakao!
Kakao pomáhá regeneraci svalů mnohem výrazněji než voda nebo ostatní sacharidové nápoje určené sportovcům. „Kakao má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů. Po skončení sportovní činnosti velmi dobře poslouží k doplnění bílkovin, sacharidů, vápníku a sodíku. Kromě toho vysoký obsah vody v mléce nahradí tekutiny a zabraňuje tak dehydrataci po tréninku.“

Autor: Bileplus.cz

7)    Nízkotučné mléčné výrobky zlepšují paměť
Australská studie z roku 2010 prokazuje, že konzumace nízkotučných mléčných výrobků (jako je např. nízkotučný jogurt) je spojena s lepší pamětí a větší sociální schopností u mužů. U žen byla také konzumace nízkotučných sýrů spojena s větší sociální schopností a nižší úrovní stresu.


8)    Mléko a mléčné výrobky usnadňují hubnutí
V případě obezity se uplatňují především nízkotučné mléčné výrobky, které mají relativně málo energie a díky obsaženým bílkovinám velmi dobře zasytí. „Další významnou složkou mléka je vápník, u kterého byl opakovaně prokázán pozitivní účinek na hubnutí.“

9)    Mléčné výrobky se mohou podílet na poklesu krevního tlaku
Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj cévní mozkové příhody, ischemické choroby srdeční, srdečního selhání a poškození ledvin. „Studie ukazují, že mléčné výrobky se svým vlivem mohou podílet na poklesu krevního tlaku. Za tento pozitivní účinek je zodpovědný především vápník, vitamín D, draslík, fosfor a bioaktivní peptidy (produkty metabolismu bílkovin) obsažené v mléce.“


10)    Mléko je prospěšné i v případě cukrovky 2.typu.
„Pokud konzumujeme mléko nebo zakysané mléčné výrobky pravidelně, dochází ke zvýšení citlivosti tkání na inzulín. Tím se snižuje hladina krevního cukru. V konečném důsledku jsou sníženy i nároky na tvorbu inzulínu."

VÍCE ZAJÍMAVOSTÍ O MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH SPOLEČNĚ S CHUTNÝMI RECEPTY NALEZNETE NA WWW.BILEPLUS.CZ