Společně si s předním českým odborníkem přes mléko a mléčné produkty Ing. Jiřím Kopáčkem CSc. V rámci projektu Bílé plus - www.bileplus.cz - nejčastější „mléčné" mýty uvedeme na pravou míru.  

Mýtus č. 1 - Mléko není pro člověka vhodné
Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. „Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život,“ upřesňuje Ing. Jiří Kopáček CSc. „Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.“

Autor: Bileplus.cz

Tato tzv. „laktózová intolerance" se vyskytuje v průměru jen asi u 2- 10% Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že se lidská evoluce za posledních pět tisíc let velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto změn objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.

Mýtus č. 2 - Mléko a další mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha zdravotních komplikací
Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1. „Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému,“ zmiňuje odborník další přednosti mléka. „Je také prokázáno, že zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť.“
Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.

Mýtus č. 3 - Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. „V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání,“ uvádí na pravou míru tento mýtus specialista.

Autor: Bileplus.cz


Mýtus č. 4 - Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé
Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší! Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10% výživných látek.
„U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.“

Mýtus č. 5 - Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tzv. „éčka“
Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě do mléka přídatné látky nedávají. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření - v případě trvanlivého mléka metodě UHT („ultra heat treatment") a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. „Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření,“ dodává Ing. Jiří Kopáček CSc.

Mýtus č. 6 - Náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku a člověk jej nemusí doplňovat konzumací mléka
Mléko a mléčné výrobky jsou z hlediska příjmu vápníku zcela nezastupitelné. Různé potraviny ho sice obsahují velké množství, ale náš organismus je schopný vstřebat z něj jen malou část. Z mléčných výrobků je jako zdroj vápníku nejvhodnější polotučné mléko či polotučný jogurt. „Odborníci na metabolismus se shodují v názoru, že využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je vysoká,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc. „Mléko totiž neobsahuje látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy, a tím znemožňují jeho využití. Naopak obsahuje laktózu a aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují.“

Autor: Bileplus.cz


Mýtus č. 7 - Mléko obsahuje hormony a antibiotika
Odborníci prokázali, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Rozsáhlý výzkum na toto téma zpracovali britští lékaři z Oxfordu a výsledky zveřejnilo BBC. Přítomnost hormonů v kravském mléce vědci nepopírají, ale argumentují tím, že jde o tak miniaturní množství, které na lidské zdraví nemůže mít absolutně žádný vliv. „Množství hormonů obsažených v kravském mléce je podle nich v porovnání s množstvím hormonů, které produkuje naše tělo, naprosto zanedbatelné.“

Mýtus č. 8 - Mléko je tučné a má moc kalorií
Obsah tuku v mléce závisí na stupni odstředění mléka. Trh s mléčnými výrobky nabízí široké spektrum produktů s různým obsahem tuku. „Navíc je potřeba zdůraznit, že energetický obsah sklenice polotučného mléka odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka,“ upřesňuje odborník projektu www.bileplus.cz .

Mýtus č. 9 - Mléko z obchodu je ředěné vodou
Mléko dodávané do obchodní sítě je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy: obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %).
„Voda se v žádném případě k mléku nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky. V některých moderních technologiích mohou být uplatněny postupy k rozštěpení mléčného cukru laktózy, aby mohl být výrobek nabídnut i skupině spotřebitelů intolerantních vůči laktóze.“

Autor: Bileplus.cz


Mýtus č. 10 - Mléko „přímo od krávy“ je nejzdravější
Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší v mléku "přímo od krávy" a v mléku, které si zakoupíte v obchodu.
„Tepelným ošetřením se totiž z mléka ztrácí maximálně 10% výživných látek. U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné a neobsahuje žádné choroboplodné zárodky,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc.
Mimoto i u mléka prodávaného na farmě, nebo prostřednictvím mlékomatu je pro každého spotřebitele přiloženo doporučení k převaření jako dostatečné prevence před šířením některých chorob a zažívacích potíží.

Více informací na www.bileplus.cz