Mléčné výrobky nám usnadňují hubnutí díky vysokému obsahu bílkovin a vápníku. Bílkoviny velmi dobře sytí a také vápník přináší řadu výhod.
„Nejenže vápník snižuje riziko vzniku osteoporózy, ale také zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty v průběhu redukčního režimu,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus – www.bileplus.cz. „Vápník ve stravě zároveň zvyšuje vylučování tuku stolicí.“

Zázračné syrovátkové proteiny
Mléčné výrobky a mléčné složky - především syrovátkové bílkoviny - významně ovlivňují i příjem potravy.
„Po jejich konzumaci máte pocit, že jste nasyceni, nemáte tolik hlad. Zároveň syrovátkové bílkoviny stimulují mechanismy, které samotné nasycení a sytost signalizují,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Aminokyseliny a jejich význam
Další důležitou složkou mléka jsou větvené aminokyseliny (AMK).
„Bílkoviny mléka obsahují vysoké procento - zhruba 26 % - rozvětvených AMK,“ pokračuje dietoložka. „Větvené AMK hrají klíčovou roli v ovlivnění tvorby svalových bílkovin. Díky této vlastnosti vám v průběhu redukční diety o vyšším obsahu mléčných bílkovin (mléčných výrobků) neubude výrazné množství aktivní svalové hmoty. Budete hubnout tuk a ne svaly.“

Autor: Bileplus.cz


Chvála vápníku
Během hubnutí je značná pozornost zaměřena na úlohu vápníku. „Řada studií potvrdila významný vztah mezi zvýšeným příjmem vápníku (nebo spotřebou mléčných produktů) a snížením tělesné hmotnosti,“ objasňuje expertka projektu www.bileplus.cz. „Výsledky ukazují, že nejúčinnější je vápník právě z mléčných výrobků.“

Jak vápník působí?
Vyšší příjem vápníku v dietě snižuje tvorbu tuků, podporuje jejich spalování, zvyšuje energetický výdej a redukuje množství tukových buněk. Další cestou působení vápníku je zvýšení vylučování tuků stolicí.

Výsledky výzkumů – více mléčných výrobků, více kil dole
Novější bádání ukazují, že lidé mají v zažívacím traktu receptory citlivé pro vápník, což může přispívat k usměrňování příjmu potravy. „Nedostatečný příjem vápníku v průběhu redukčního režimu může spouštět pocity hladu a narušit tak dlouhodobé dodržování redukční diety.
Další výzkumy proběhly i  v Endokrinologickém ústavu.
„Ve studii u 208 obézních jedinců jsme na základě posouzení jídelníčků na začátku a na konci redukčního programu zjistili, že ti pacienti, kteří snížili při hubnutí příjem vápníku a bílkovin nejméně, hubnuli nejvíce,“ seznamuje nás s výsledky výzkumu dietoložka.

Jiného výzkumu se zúčastnil soubor 67 žen. „Bylo zjištěno, že dostatečný příjem vápníku při redukční dietě napomáhá šetření aktivní svalové hmoty a je spojen s menším pocitem hladu,“ prokazuje odbornice pozitivní účinky vápníku (mléčných výrobků) během redukčního programu.

Autor: Bileplus.cz


Rada na závěr:
Dopřávejte si mléčné výrobky, ideálně polotučné, dokonale vás zasytí! Zároveň vám nastartují spalování tuků a zvyšování výdeje energie!
„Ať držíte dietu nebo ne, nezapomínejte, že doporučený denní příjem vápníku pro ženy je 1000 mg. Ideální je konzumovat 2-3 porce mléka či mléčných výrobků za den,“ doplňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Více zajímavostí a chutných receptů včetně ukázek jídelníčků naleznete na www.bileplus.cz.