S rýmou se lidé vydají k lékaři často až na poslední chvíli. Do té doby se sami nesprávně léčí například volně prodejnými nosními kapkami. „Přitom je třeba zdůraznit, že toto onemocnění je vlastně závažným rizikovým faktorem pro rozvoj bronchiálního astmatu,“ říká Ester Seberová, lékařka alergologické ambulance v Plzni.

Riziko astmatu je tak až čtyřikrát vyšší než u pacientů bez rýmy. „Pravděpodobnost dále zvyšuje genetická výbava, kouření a silně znečištěné prostředí,“ vysvětluje alergoložka. „Spolu s astmatem se navíc mohou objevit či prohloubit potravinové alergie nebo atopický ekzém,“ dodává. Alergická rýma postihuje asi 20 % populace, tedy každou pátou osobu.

Alergická rýma nebo nachlazení?

Nemusíme se ani nachladit, přesto najednou máme rýmu! Důvodem náhlých potíží je alergie. „Alergická rýma přichází nečekaně, již po krátkém kontaktu s alergenem. Stejně rychle ale při odstranění alergenu odezní. Alergickou reakci nejčastěji vyvolávají pylová zrna, spóry plísní, roztoči a různé částečky zvířecích či hmyzích těl,“ vysvětluje doktorka Seberová.

Jaké jsou příznaky?

Svědění očí, nosu, horního patra v ústech či v uších, kýchání nebo zvýšený výtok z nosu. Celoroční alergici mívají ucpaný nos. Až 70 % pacientů má navíc i alergický zánět spojivek, který se nejčastěji projevuje pálením a slzením očí. Někdy se dostavují i poruchy čichu, bolesti hlavy, zvýšená teplota, únava, ospalost a další příznaky, které jsou podobné chřipce. Může se objevit zvětšená nosní madle, kvůli které například děti huhňají a dýchají otevřenými ústy, záněty nosních dutin, či opakované záněty středouší.

Jak se bránit?

Pokud máte podezření na alergickou rýmu, měli byste bez prodlení navštívit odborníka, který vám udělá kožní testy, nebo testy z krve. Z nich zjistí, na co je organismus alergický a v případě nutnosti pak nařídí léčbu v podobě farmak, tedy tabletek anebo roztoků. Neméně důležitá je ale prevence! Sami si můžeme pomoci tak, že omezíme kontakt s alergenem.

Roztoči: Vyměňujte ložní prádlo 1 krát týdně, perte jej při teplotě aspoň 60°C. Odstraňte z pokojů koberce, podlahu stírejte na vlhko a často utírejte prach. Plyšové hračky ošetřete mrazem tak, že je vložíte na pár minut do mrazničky o -15°C.

Zvířata: Je třeba vědět, že to, co alergizuje, není srst, ale bílkoviny, které zvíře roznáší ve svých slinách, potu, moči nebo šupinkách kůže. Proto je nutné nemít v domě žádného mazlíčka, a to ani bezsrstého.

Pyly: V době květu problematické rostliny je třeba omezit pohyb venku a také větrání. Dají se však pořídit speciální protipylové sítě do oken. Pomohou i čističe vzduchu.