1. Jak nyní ošetřovat pleť na obličeji a rty?

Pro denní péči je dobré zvolit mastnější krém, který na pokožce vytvoří ochranný tukový film a zároveň brání odpařování vody. Pro mastnější typ pokožky se doporučuje místo hutného krému použít lehčí. Jedete-li na hory, pozor! Chlad v kombinaci s UV zářením pokožku vysušuje a přispívá k rychlejšímu stárnutí. Proto je nutné užívat speciální krémy i tyčinky na rty s vysokým UV filtrem. Vyhněte se ale hydratačním přípravkům, které v kůži vážou vodu. To jí v mrazech škodí. Jestliže je pokožka normální či mastná, doporučuji použít hydratační krém na noc.

2. Jak by si měli chránit pokožku muži?

To je úplně stejné jako u žen. Před odchodem do mrazu je potřebné pokožku značně promazávat mastnějšími krémy. Jenže muži to často vůbec nedělají a ani nepoužívají opalovací krémy na horách.

3. Co dělat se suchou pokožkou a červenými šupinatými klouby na hřebech rukou?
dermatoložka Helena Aksamítová
Autor: archiv Blesku

I ruce potřebují v zimě mnohem intenzivnější ošetření. Po každém umytí ošetřit výživným mastným krémem (např. modrou indulonou). Doporučuji provádět i zábaly: nanést na ruce silnější vrstvu regeneračního krému a zabalit je přes noc do bavlněných rukavic.

4. Máme si my i děti chránit v mrazu ústa šálou?

Ano, jinak jsou ohroženy dýchací cesty a pokožka obličeje.

5. Existuje alergie na mráz? Mnoho lidí má po obličeji fleky, suchou kůži...

 Alergie na chlad nebo mráz se nejčastěji objevuje během minut v místě podráždění a přetrvává asi 2 hodiny. Alergie se objeví nejčastěji kolem teploty 0°C. Poznáte ji podle otoků míst nezakrytých oblečením, tedy obličeje a rukou. Dalším příznakem je zarudnutí kůže, popraskání a velmi suchá kůže.