Vlastním důvodem, proč alergik kakaovou pochoutku nesmí, tkví ve většině případů jinde, než v alergii na potraviny. „Příčinou zákazu čokolády u kožních exémů je bohatý obsah dráždivých látek, tzv. biogenních aminů, které vyvolávají silné svědění,“ říká Martin Fuchs, dětský alergolog a specialista na potravinovou alergii.

Při pravé alergii na mléko se čokoláda skutečně zakazuje, ale týká se to jen asi 2 % dětí, protože u dospělých mléčná alergie postupně vyhasíná. U kakaa se obávat nemusíme, protože při alergii na kakao jde skutečně o vzácnost,“ doplňuje Martin Fuchs. Potravinové alergie se mění s věkem. Zatímco malé děti jsou citlivé na základní potraviny jako je mléko, vejce a mouka, u starších dětí a dospělých nastupují na řadu ořechy, ovoce a zelenina, případně produkty z moře.

Příznaky: Jak se projeví?

Nejčastěji se na kůži projeví kopřivky a exémy. Postižen je i trávicí trakt – jde o zvracení, nechutenství, bolesti, nadýmání a průjmy. Nesmíme opomenout ani rýmu, kašel a astma. „Nejzávažnějším projevem je anafylaxe až anafylaktický šok, což je prudká, život ohrožující reakce po požití osudové potraviny,“ vysvětluje Martin Fuchs. Dochází při něm k roztažení cév, otoku, stažením dýchacích cest.

Alergie, nebo přecitlivělost?
Čokoláda
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Rozpoznat alergii od nesnášenlivosti na určitou potravinu není snadné. „Pokud jde o alergii, imunitní systém alergika se vůči potravině agresivně postaví. Začne popleteně produkovat alergické protilátky a následně se objeví vyrážka, kašel dýchavičnost a podobně,“ říká Fuchs. U nesnášenlivosti je příčinou potíží např. nedostatečné enzymatické vybavení střev, nedostatečné trávení díky onemocnění žaludku, jater, slinivky nebo žlučníku.

Čtěte etikety!

Přestože každá potravina může být teoreticky alergenem, ne všechny potraviny mají stejnou schopnost organismus alergizovat. Jsou skupiny potravin, o kterých se ví, že mají tendenci způsobovat potíže. Každý výrobek proto musí mít alergeny vyznačeny. Obaly potravin je tak třeba kontrolovat a pro nás rizikovým potravinám se vyhnout.

Alergie na čočky

Alergicky může zareagovat vaše tělo i na kontaktní čočky a roztoky, ve kterých jsou uchovány
Autor: foto Ciba Vision
Alergičtí nemustíe zdaleka být jen na potraviny, ale třeba i na kontaktní čočky či roztoky, ve kterých jsou uchovávány. Ty mohou způsobit alergickou reakci spojivek. A člověk pak čočky velmi špatně snáší.  „Z tohoto pohledu jsou nejbezpečnějšími jednodenní kontaktní čočky, které se každý den po použití vyhazují a mění se za nové,“ radí MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky DuoVize. Pokud tedy máte na čočky alergii, noste raději brýle. Nebo popřemýšlejte o laserové operace očí, tím se zbavíte brýlí i čoček.