Bílý cukr

Bílý cukr kromě prázdných kalorií má negativní vliv i na imunitu a zvyšuje krevní tlak
Autor: profimedia.cz
Rafinovaný cukr byste měli omezovat nejen při dietě, protože kromě prázdných kalorií má i negativní vliv na imunitu a zvyšuje krevní tlak. Nejnovější česká doporučení odborníků na výživu uvádí, že by přidaný cukr měl tvořit v jídelníčku maximálně 10 procent z denní přijaté energie, což je například u ženy se sedavým zaměstnáním, která se moc nehýbe, maximálně 50 gramů. Jedna kostka cukru má přitom 5 gramů, takže když si dáte za den tři šálky kávy slazené dvěma lžičkami cukru, přijmete hned 30 gramů cukru, a to jenom v kávě!

Třtinový cukr

Hnědý cukr je zdravější, ale co se týče kalorií, jsou srovnatelné s tím bílým
Autor: thinstrock.cz
Co se týká nutričních hodnot, je hnědý cukr v podstatě totéž co klasický cukr. Pokud si potřebujete držet linii nebo hubnout, určitě není výhrou používat místo klasického cukru třtinový. Pravdou ale je, že hnědý cukr je zdravější, protože při výrobě neztrácí svoje prospěšné látky, jako minerály, stopové prvky, vitaminy, enzymy či vlákninu.

Med

Kvalitní med obsahuje prospěšné látky, například vitaminy, minerály a další látky
Autor: thinstock.cz
Myslíte si, že když čaj osladíte medem, ušetříte kalorie? Tak pozor! „Ani když budete sladit medem, s množstvím energie si příliš nepomůžete, pořád se jedná prakticky o cukr, i když ve výhodnější formě, protože kvalitní med obsahuje prospěšné látky, například vitaminy, bílkoviny, minerály a kyseliny,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Dobrý med je tak vlastně jedna velká lékárna, ale s jeho používáním to nepřehánějte.

Stévie

Rostlina stevie je ideálním řešením, jak zdravě sladit a přitom nepřibírat na váze
Autor: profimedia.cz
Tahle rostlina je ideálním řešením, jak zdravě sladit a nepřibírat na váze. Jde o sladidlo, které je 100krát až 200krát sladivější než cukr, a přitom nezvyšuje energetický příjem, nezvyšuje ani hladinu krevního cukru a při dlouhodobém příjmu stabilizuje jeho hladinu. „Jde o naprosto nezávadné přírodní sladidlo, které nemá narozdíl od některých jiných umělých sladidel ani projímavé účinky při nadměrné konzumaci,“ říká Boháčová.

Sirup

Pokud půjde o klasický sirup, energie se od cukru příliš neliší
Autor: profimedia.cz
Pokud to bude klasický sirup, energie se od cukru příliš neliší. Stejně jako med ale obsahuje zdraví prospěšné látky. Sirup v light variantě, v němž bude místo cukru použito sladidlo, výrazně sníží energetickou hodnotu i obsah cukru.

Umělá sladidla (s aspartamem)

nekalorická sladidla jsou ideální při hubnutí nebo při udržování hmotnosti
Autor: profimedia.cz
Při hubnutí a udržování hmotnosti vám pomůžou jen méně kalorická nebo nekalorická sladidla. Údaj najdete na etiketě, takže pečlivě vybírejte. „Hlavním rozdílem mezi přírodními cukry a chemickými sladidly je kalorická hodnota. Chemická sladidla totiž sama o sobě neobsahují téměř žádnou energii, nezvyšují hladinu krevního cukru a jejich jediným cílem je zpříjemnit chuť požívané potraviny. Problém ale je, že vyvolávají chuť na sladké,“ varuje Věra Boháčová.  Co se týče jejich škodlivosti na zdraví, nemusíte mít strach. „Žádné negativní účinky aspartamu na zdraví nebyly prokázány, takže je ëvropskou legislativou schválený jako sladidlo do potravin,“ říká Jana Dostálová z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT. Na denní příjem umělého sladila je ale zavedený limit, a to 40 miligramů na 1 kilogram tělesné hmotnosti.Vyhnout by se mu měly osoby s onemocněním zvaným fenylketonurie.

Čím tedy sladit při dietě?

Radí Věra Boháčová, nutriční terapeutka, Fórum zdravé výživy

nutriční terapeutka Boháčová
Autor: archiv Blesku
„Pokud potřebujeme hubnout nebo si udržovat štíhlou linii, měli bychom cukr a potraviny jemu podobné výrazně omezovat. Ideální by bylo postupně snižovat množství, až si navykneme na méně sladkou až nesladkou chuť. Řešením přitom není začít sladit medem nebo sirupem, energie a obsah cukru se příliš neliší. Výhodou mohou být náhradní sladidla, ovšem pouze ta, která jsou nejlépe bez energetické hodnoty. Vhodná je také stévie.“

Výživové hodnoty sladidel

 

Množstvožství

Energie

Bílkoviny

Sacharidy

Cukr třtinový

10 g

169 kJ

0,00 g

9,93 g

Cukr

10 g

160 kJ

0,00 g

9,95 g

Med včelí

10 g

126 kJ

0,02 g

7,79 g

Javorový sirup

10 g

139 kJ

0,00 g

8,80 g