Bílý cukr

Třtinový cukr
Co se týká nutričních hodnot, je hnědý cukr v podstatě totéž co klasický cukr. Pokud si potřebujete držet linii nebo hubnout, určitě není výhrou používat místo klasického cukru třtinový. Pravdou ale je, že hnědý cukr je zdravější, protože při výrobě neztrácí svoje prospěšné látky, jako minerály, stopové prvky, vitaminy, enzymy či vlákninu.Med

Stévie

Sirup
Pokud to bude klasický sirup, energie se od cukru příliš neliší. Stejně jako med ale obsahuje zdraví prospěšné látky. Sirup v light variantě, v němž bude místo cukru použito sladidlo, výrazně sníží energetickou hodnotu i obsah cukru.Umělá sladidla (s aspartamem)
Při hubnutí a udržování hmotnosti vám pomůžou jen méně kalorická nebo nekalorická sladidla. Údaj najdete na etiketě, takže pečlivě vybírejte. „Hlavním rozdílem mezi přírodními cukry a chemickými sladidly je kalorická hodnota. Chemická sladidla totiž sama o sobě neobsahují téměř žádnou energii, nezvyšují hladinu krevního cukru a jejich jediným cílem je zpříjemnit chuť požívané potraviny. Problém ale je, že vyvolávají chuť na sladké,“ varuje Věra Boháčová. Co se týče jejich škodlivosti na zdraví, nemusíte mít strach. „Žádné negativní účinky aspartamu na zdraví nebyly prokázány, takže je ëvropskou legislativou schválený jako sladidlo do potravin,“ říká Jana Dostálová z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT. Na denní příjem umělého sladila je ale zavedený limit, a to 40 miligramů na 1 kilogram tělesné hmotnosti.Vyhnout by se mu měly osoby s onemocněním zvaným fenylketonurie.Čím tedy sladit při dietě?
Radí Věra Boháčová, nutriční terapeutka, Fórum zdravé výživy
„Pokud potřebujeme hubnout nebo si udržovat štíhlou linii, měli bychom cukr a potraviny jemu podobné výrazně omezovat. Ideální by bylo postupně snižovat množství, až si navykneme na méně sladkou až nesladkou chuť. Řešením přitom není začít sladit medem nebo sirupem, energie a obsah cukru se příliš neliší. Výhodou mohou být náhradní sladidla, ovšem pouze ta, která jsou nejlépe bez energetické hodnoty. Vhodná je také stévie.“Výživové hodnoty sladidel
|
Množstvožství |
Energie |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Cukr třtinový |
10 g |
169 kJ |
0,00 g |
9,93 g |
Cukr |
10 g |
160 kJ |
0,00 g |
9,95 g |
Med včelí |
10 g |
126 kJ |
0,02 g |
7,79 g |
Javorový sirup |
10 g |
139 kJ |
0,00 g |
8,80 g |