Lidé, kteří jedli čokoládu několikrát týdně, byli v průměru štíhlejší než příležitostní jedlíci. Důležité přitom podle vědců je, jak často čokoládu jíte. Na množství zase příliš nezáleží. A důvod, proč se tahle kalorická pochoutka na váze často neprojeví?

Čokoláda totiž obsahuje i látky, které mohou mít příznivý vliv na pokles hmotnosti. „Konečný dopad na váhu nemá ani tak množství přijatých kalorií, ale jejich složení,“ řekla vedoucí studie Beatrice Golombová z Kalifornské univerzity v San Diegu. Přesto vědci varují před příliš velkou konzumací čokolády. Kdo usiluje o štíhlejší postavu, rozhodně podle nich neudělá chybu, když se bude živit i čerstvým ovocem a zeleninou. 

Proč ji jíst

Některé druhy čokolády příznivě působí na krevní tlak i hladinu cholesterolu. Navíc čokoláda, hlavně ta tmavá, obsahuje antioxidanty. To jsou látky, které pomáhají odstraňovat volné radikály, které poškozují buňky v těle. Američtí vědci také soudí, že antioxidační složky zvané katechiny mohou zlepšit svalovou hmotu a snížit váhu. Myším, kterým vědci podávali látku epikatechin (kterou obsahuje tmavá čokoládě) se zlepšily fyzické výkony a i kvalita svalů.