Oko je úplně samostatný orgán. Vlastně se o něj starat nemusíme. Umí se o sebe postarat samo. Má celý arzenál uklízecích náčiní – nejdůležitější jsou slzy a víčka. Ty udělají nejvíce práce.

Oko je také orgán velmi přizpůsobivý. Umožňuje nám vidění za plného slunce, za šera a ztíženě i za tmy. Umí se „koukat“ do blízka při čtení, do dálky – i hodně daleké, na počítač. Avšak když začne stárnout, tak naši pomoc začne potřebovat. Jedním z okamžiků, kdy si už neumí pomoci samo, je chvíle, kdy se začne zakalovat oční čočka – přichází šedý zákal.

Asi po šedesátce se začíná zrak zakalovat, vidíme mlhavě, barvy jsou neostré. Šedý zákal lze odstranit pouze operativně.

Autor: Neovize


„Operace šedého zákalu je dnes téměř výhradně ambulantní výkon. Jen výjimečně je nutná hospitalizace. Před operací je nezbytné podrobné vyšetření a stanovení postupu. Po dohodě s pacientem také doporučíme vhodný typ implantované čočky. V den operace stráví pacient na klinice asi 2 hodiny. Vlastní nekomplikovaná operace trvá kolem 7-10 minut a je zcela nebolestivá. Po operaci je oko do druhého dne zakryto obvazem“, popisuje operaci šedého zákalu MUDr. Věra Kalandrová, primářka Oční kliniky NeoVize. Po odstranění obvazu již pacient na oko vidí a může vykonávat všechny obvyklé činnosti mimo namáhavé práce a cvičení. Plná stabilizace vidění a zhojení je po 3 týdnech od operace.


Ale tím, že podstoupíme operaci šedého zákalu naše péče o oko nekončí. Ještě před operací bychom měli vědět, co budeme mít po operaci v oku. Umělá nitrooční čočka, kterou nám oční chirurg naimplementuje při operaci, totiž s námi bude žít určitě dlouho. A proto velmi záleží na kvalitě materiálu, ze kterého je vyrobena. Výběr je opravdu široký a pro laika je velmi složité se v té nabídce vyznat. A což teprve, když informace prostě chybí.

Autor: Neovize


Při operaci na Oční klinice NeoVize můžete automaticky počítat s tím, že vám bude naimplantována vysoce kvalitní tzv. žlutá nitrooční čočka, jejíž výhodou je šetrnost, stabilita. Je vyrobena z materiálu hydrofobního akrylátu, který je odolný vůči poškození a hlavně obsahuje žlutý filtr. Ten omezuje průnik škodlivé části modrého spektra světla do oka a tím snižuje riziko poškození sítnice a následného zhoršování zraku. „Ochranu sítnice žlutou čočkou považujeme za absolutní nutnost, tuto čočku u nás dostane každý pacient zdarma a bez doplatku“, zdůrazňuje primářka Kalandrová.

Více informací se dozvíte na www.neovize.cz.