Kouřit v Česku nesmíme ve školách a nemocnicích, zatímco v hotelech, pracovištích a nádražích se kuřácký prostor řeší kuřárnou nebo oddělenou zónou. Zvlášť stojí bary a restaurace. Provozovatelé se sami rozhodnou, zda bude kuřácká či nikoliv, anebo zda budou mít oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Podnik musí patřičně označit – upozorňující nálepkou na dveřích.

Od roku 2014 mohou být i české restaurace ryze nekuřácké
Autor: profimedia.cz
V roce 2009 EU přijala doporučení Rady, že chce být do tří let bez kouře a nyní je na členských státech, aby přijaly zákony na ochranu nekuřáků. Ten náš platí od července 2010, kdy prošla jeho zmírněná verze.

„Nové projednávání tohoto zákona je plánováno na podzim letošního roku,“ řekl Blesku Boris Šťastný z ODS, který striktnější verzi zákona, jenž počítal s úplným zákazem kouření v restauracích, předkládal. „Jeho konečné znění bude záviset na ochotě zákonodárců,“ dodává. Pokud by poslancův návrh prošel beze změn, dočkali bychom se plošného zákazu kouření v restauracích v lednu 2014.

Co na kuřáky chystá Unie

Nová pravidla do konce roku

Na následky kouření předčasně zahyne 650 000 Evropanů za rok, kuřáků i nekuřáků. Proto se EU plánuje zaměřit především na výrobce a prodejce cigaret, a to tak, že změní dosud platnou směrnici o prodeji tabákových výrobků. Ta poslední je z roku 2001. Nový návrh směrnice, který zpracovává tým kolem Johna Dalliho, komisaře pro zdraví a spotřebitelskou politiku, se očekává na konci roku. A jaké změny jsou ve hře?

Jednotné balení

Jednobarevné krabičky bez designu tabákové firmy, na nichž by typ a značka cigaret byly napsány nenápadným písmem. Všechny krabičky mají mít olivově zelenou barvu, která podle průzkumů údajně odpuzuje kuřáky nejvíc. Zákaz zobrazení loga výrobce cigaret přispěje i k horší orientaci zákazníka na trhu s tabákovými výrobky.

Obrázky na krabičkách

Pokud sněmovnou projde přísnjěší varianta protikuřáckého zákona, bude cigaretkám na mnohých veřejných místech konec
Autor: profimedia.cz
Tři čtvrtiny hnědozelené cigaretové krabičky budou pokrývat obrázky rakoviny ústní dutiny a dalších typů onemocnění způsobených kouřením.

Už žádné příchutě

Na tabák s příchutí vanilky nebo jahod budou muset kuřáci zapomenout. A také na růžové slim cigarety. Právě navoněné cigarety umožňují snáze začít kouřit už v raném věku a slimky jsou atraktivní zejména pro mladé dívky. V členských státech EU až 80 % lidí začne kouřit před dovršením 18. roku života, jeden ze tří patnáctiletých teenagerů je podle statistik kuřák.

Automaty pod dohledem

Balíčky cigaret by měly být přístupné v samoobslužných automatech pouze za předpokladu, že bude možné kontrolovat věk kupujícího. Automat by proto měl mít mechanismus, který rozliší věk při placení bankovní kartou nebo po předložení občanského průkazu. Takové automaty již existují např. v Německu, ovšem taková omezení se dají lehce obejít.

Zákaz prodeje přes internet

Nákup tabákových výrobků na internetu je zcela nekontrolovatelný. Proto hrozí portálům, které se zabývají jen prodejem tabákového sortimentu, v nejkrajnějším případě i úplný zánik.

Zlozvyk, který vydělává

Zlozvyk, který vydělává
Autor: Blesk