Průzkumu agentury MindBridge ukázal, že téměř tři čtvrtě milionu lidí uvažuje o změně své zdravotní pojišťovny. Jenže kdo chce být v příštím roce klientem jiné pojišťovny, musí stihnout registraci do 30. listopadu 2011. Pokud tento termín zmešká, změnu bude moci udělat až k 1. lednu 2013.

Proč tato úprava významně omezuje možnost změny zdravotní pojišťovny? Jeden z důvodů je to, že si v posledních letech některé zdravotní pojišťovny přetahovaly klienty nekalými způsoby. Lživě argumentovaly, pomlouvaly konkurenci a podobně. Novela by měla zabránit i tomu, aby lidé »cestovali« mezi pojišťovnami podle toho, jaké nabízejí bonusy, balíčky a výhody.

Dosud bylo možné změnit pojišťovnu jednou ročně vždy k začátku čtvrtletí. Nově bude termín pro přestup také 1x v roce, ale jen ke konci pololetí s tím, že změna bude platná od počátku následujícího kalendářního roku.

Příklad: Pokud si zažádáte o změnu do konce června 2012, můžete být klientem nové pojišťovny od 1. 1. 2013. Pokud se však do konce června 2012 nerozhodnete, budete moci svou pojišťovnu změnit až za dlouhých 18 měsíců, k 1. 1. 2014.

Jak změnit pojišťovnu

  1. Stáhněte si ze stránek zdravotní pojišťovny přihlášku a vyplňte ji.
  2. Zajděte si na pobočku vybrané zdravotní pojišťovny a odevzdejte přihlášku.
  3. Nezapomeňte si s sebou vzít občanský průkaz, rodný list nebo pas. Studenti musí předložit potvrzení o studiu, senioři doklad o přiznání důchodu, nezaměstnaní potvrzení z úřadu práce, živnostníci kopii živnostenského listu spolu s dokladem o výši záloh na pojistné a zaměstnanci adresu a IČO svého zaměstnavatele.
  4. Do osmi dnů musíte změnu pojišťovny nahlásit zaměstnavateli, poté i všem svým lékařům.