1) Dopřávejte si vitamin C

„Právě ten je nejúčinnější v boji proti infekčním onemocněním a viry i bakterie se ho bojí jako čert kříže,“ tvrdí MUDr. Tomáš Šebek. Velké množství vitaminu C obsahuje citronová šťáva a všechny citrusové plody. Vyplatí se koupit si vitamin C i v tabletách.

2) Posilte imunitu

Můžete si koupit drahý preparát k posílení imunity v lékárně, ale jde to i jinak. Pro zdravou imunitu je důležitý dostatek spánku, pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava.

3) Nenechte se vysušit

První obrannou linii proti infekci, která proniká zvenku, představuje kůže a sliznice. „Proto by měly být sliznice dostatečně zvlhčené a kůže bez prasklin,“ vysvětluje Šebek. Dodržujte pitný režim a kůži pravidelně hydratujte vhodným krémem.

4) Nekuřte

Je prokázáno, že kuřáci tráví na nemocenské více času. Kouření oslabuje imunitu a poškozuje dýchací cesty, které jsou proto náchylnější k onemocnění.

5) Netopte příliš

Prudké výkyvy teplot oslabují. Doma proto udržujte spíše nižší teplotu. Kromě pevnějšího zdraví ještě i ušetříte!

6) Choďte ven

Uzavřené a nevětrané prostory představují ráj pro šíření choroboplodných zárodků. Proto si pořiďte funkční oblečení a obuv a choďte i v nečase na procházky.

7) Myjte si často ruce

Myjte si ruce častěji než jindy, veďte k tomu i své členy rodiny. Viry totiž přežívají na kůži i ve vzduchu až 3 hodiny.

8) Nechoďte mezi lidi

Pokud cítíte, že »na vás něco leze«, vyhněte se místům s větším počtem lidí. Infekce se tu šíří snadněji.

9) Chraňte i své nejbližší

„Všechny členy rodiny zásobte vitaminy a vysvětlete jim význam základních hygienických pravidel,“ doporučuje doktor Šebek.

10) Nepodceňujte očkování

Očkování většinu lidí dokáže ochránit. Musí se každý rok opakovat, protože virus chřipky se každoročně mění a stejně tak i vakcína.