Když se takhle nasnídáte v 7:30, přebytek cukru v těle u vás bude přetrvávat zhruba do deváté hodiny. Až kolem půl desáté bude hladina cukru v krvi vyvážená a za další hodinu dojde k jejímu  poklesu, takzvané hypoglykémii.

Jenže v tu chvíli je pro mnohé z nás ta pravá chvíle na sladkou svačinku, která nás má »nakopnout«: Je-libo třeba čokoládovou tyčinku a cafe latté? Jenže hladina cukru v krvi v těle po takovém jídle prudce vyšplhá nahoru, ale stejně rychle zase klesne. V poledne už zase trpíte hypoglykémií.

Ta se projeví návalem »vlčího hladu« a únavou. Zahnat to může jen vydatný oběd, ale tělo nemá dostatek energie k jeho trávení. Výsledkem jsou pocity těžkosti, ospalost, poruchy soustředění...

Ale dne ještě zdaleka nekončí! Kolem 16 h nás začne honit mlsná. Kobliha nebo sladký šáteček s kávou – to je v tu chvíli to pravé! A večeře? Často jsme tak unavení, než abychom si připravili zdravé a lehké jídlo, takže cestou z práce zajdeme třeba do nějakého rychlého občerstvení...

Jestli takto vypadá váš běžný pracovní den, koledujete si o zdravotní problémy! Číhá na vás totiž chronická hypoglykémie, kdy tělo začíná fungovat v nouzovém režimu.

Tkáně, především mozek a nervy, nemůžou bez cukru správně pracovat. Hypoglykemie navíc vytváří pocit velkého hladu, který se obvykle projeví tak, že rychle zhltnete první jídlo, které máte po ruce, což vede k ukládání tuků.

Jak jíst správně?

Aby byl člověk zdravý, potřebuje mít správnou hladinu cukru v krvi – glukózu. Ta je hlavním zdrojem energie v těle.

Udržet hladinu glukózy v rovnováze pomáhají potraviny s nízkym glykemickým indexem. To jsou celozrnné a mléčné výrobky, ovoce  a zelenina, luštěniny, drůbež a ryby.

Potraviny, které mají vysoký glykemický index totiž způsobí, že se do těla dostane příliš mnoho cukru najednou, s kterým si tělo neumí dobře poradit. Slinivka má problémy cukr zpracovat a postupně uvolňovat.

Proto se pak člověk cítí unavený, ospalý, nervozní a trpí návaly hladu. Jestli se chcete těmto nepříjemným stavům vyhnout, omezte co nejvíc bílé pečivo, cukrovinky, smažené pokrmy, slazené limonády i pivo a med.