Mobil na přímé slunce nepatří

Před silnými slunečními paprsky chraňte nejen sebe, ale také své mobilní telefony. Jakmile začínají teploměry ukazovat teploty přes 20 °C, pravděpodobnost přehřátí mobilu se výrazně zvyšuje. Prakticky žádná elektronika nemá ráda přílišné horko. Svým chodem totiž už sama o sobě vytváří přebytečné teplo. Když pak necháte mobil ležet třeba na stole, kam praží sluníčko, teplota zařízení začíná nebezpečně stoupat.

Třeba notebooky nebo počítače mají vlastní systém chlazení a když jim „začne být horko“, o snížení teploty se postarají ventilátory. Mobil ale žádný takový šikovný odvod tepla nemá. Zchladí ho jedině okolní vzduch. Proto se snažte držet mobil vždycky ve stínu, kde je nižší teplota.

Až si půjdete v teplých dnech sednout na zahrádku nebo se vyvalit k vodě, držte mobil od přímého slunce co nejdál.

Pozor na telefon v autě: I tam hrozí přehřátí

Určitě jste to už zažili. Potřebujete vyrazit autem někam, kde to neznáte. Tak si zapnete navigaci v mobilu. A protože pojedete dlouho, radši ještě píchnete mobil do nabíječky, aby se vám cestou nevybil. Jenže zapnutá GPS a nabíjení baterky výrazně zvyšují teplotu mobilu.

Zkuste tak omezit dobu, po kterou telefon v autě připojujete k nabíječce. Pokud to není úplně nutné, vůbec mobil na přímém slunci nenabíjejte. Při dlouhých cestách v teplém počasí dejte mobil občas do stínu, ať má šanci se aspoň trochu zchladit.

Pokud máte mobil v držáku na palubní desce, praží do něj slunce opravdu intenzivně. Pokud z auta v horku odcházíte, dejte si pozor, ať mobil na palubce nenecháte. Teplota v zavřeném autě na slunci se může vyšplhat až na 50°C.

Jak přehřívání mobilu předcházet:

  • Nepoužívejte v teplém počasí kožená pouzdra na mobil. Volte raději tenčí kryt.
  • Nabíjejte mobil méně výkonnou nabíječkou. Rychlé nabíjení mobil víc zahřívá.
  • Nenechávejte v horku mobil v batohu nebo kabelce. Sice je chráněn před přímým sluncem, ale ne před teplem

Co nejvíce „zavaří“ váš mobil: Kromě slunce i množství spuštěných aplikací

V horkém počasí ideálně omezte množství aplikací, které používáte. Hrát náročnou hru v poledne na přímém slunci není ten nejlepší nápad. Stejně tak úprava fotek nebo videí zatěžují procesor telefonu výrazně víc než běžné činnosti jako třeba volání. Proto s tím třeba na dovolené počkejte, až se trochu ochladí.

Máte v telefonu neustále zapnutá mobilní data? V horku je raději vypínejte. Některé aplikace totiž data využívají i na pozadí a tím telefon také více zahřívají.

Třeba mobilní telefony Xiaomi ale i další populární značky do svých telefonů instalují teplotní senzor. Ten hlídá teplotu uvnitř telefonu. Jakmile přesáhne únosnou mez, zpomalí procesor. Tím sníží množství tepla, které telefon sám od sebe vytváří.

Takové omezení výkonu se spustí bez vědomí uživatele. Můžete si tak v létě všimnout, že je mobil třeba pomalejší. Jakmile ale teplota zase klesne, všechno se vrátí do normálu.

Pokud se ale teplota zvýší opravdu hodně, pak už mobil aktivně zahlásí, že se přehřívá. Může také zastavit některé činnosti a aplikace a zamezí jejich spuštění. V krajním případě, kdy už hrozí poškození, se mobil raději vypne.    

Jak zchladit přehřátý telefon: Zapomeňte na drastické změny teplot  

Když telefon nejlépe zchladí nízká teplota, nestačí ho prostě při přehřátí strčit třeba do lednice? Určitě ne. Na tak drastickou metodu rovnou zapomeňte, jestli si nechcete mobil ještě víc poškodit.

Nejen iPhone, ale i telefony s Androidem uvádí svou provozní teplotu mezi 20–40 °C. Takže ani nižší teploty jim neudělají dobře. Chlazení se taky vždycky snažte provádět spíš postupně.

Když vám telefon zahlásí, že se přehřívá, zkuste následující tipy:

  • Odpojte mobil z nabíječky.
  • Dejte mobil do stínu nebo do chladnější místnosti.
  • Vypněte Wi-Fi, mobilní data, Bluetooth i GPS.
  • Při opravdu velkém přehřátí telefon okamžitě vypněte.
  • Sundejte ochranný kryt nebo obal, který telefonu brání v lepším chlazení.
  • V autě můžete ke zchlazení použít průduch klimatizace.