Online bitvami ošlehaní hráči se pak prohánějí v arénách battle-royale záležitostí jako Fortnite. A ti, kdo si na akci moc nepotrpí, protože místo toho rádi tvoří a budují, zase tráví desítky hodin času ve světech Minecraftu.

.
Autor: NVIDIA Ltd

Ptáte se, co má tahle na první pohled nesourodá sbírka titulů společného? Všechny dokáží využívat alespoň některou z moderních technologií, které nabízejí grafické karty GeForce RTX řady 30.

GeForce RTX: připraveno na budoucnost

Jak by se vám líbilo mít ve hrách téměř filmové světelné efekty? Realistické chování světla, všemožných odrazů a odlesků. Třeba takové ulice futuristického Night City plné neonů zrcadlících se v kalužích, výlohách či sklech aut. Cítíte tu atmosféru? O tohle se prostě nechcete nechat ochudit! Navíc, když se takovou podívanou můžete kochat desítky i stovky hodin, které si herní příběh nezřídka vezme. 

Za těmito efekty stojí ray tracing, technologie, která před pár lety ohromila herní svět. Jako první na ní byly připraveny grafické karty GeForce RTX. A nedávno se na trh dostala už jejich jejich druhá generace. Oproti té předchozí nabídne pořádný nárůst výkonu a technologická vylepšení.

Na trhu jsou zatím dva modely a třetí na sebe nenechá dlouho čekat. Jejich přehled začneme GeForce RTX 3080 s 10 GB superrychlé GDDR6X paměti. Ocení ji nároční hráči, kteří nechtějí dělat kompromisy v plynulosti a grafickém nastavení ani ve 4K rozlišení. Následuje nejvýkonnější herní grafická karta současnosti: GeForce RTX 3090. Zvládne až 8K obraz a neuvěřitelných 24 GB videopaměti využijí paradoxně spíše tvůrci obsahu pro práci s 8K videem nebo náročné modelování. „Mainstreamová“ GeForce RTX 3070 dorazí brzy a nabídne dostatek výkonu pro hraní při 1440p až 4K.

Ray tracing je už teď dostupný v mnoha titulech, patří mezi ně zmíněné Fortnite, beta verze Minecraftu s RTX pro Windows 10, pecky jako Control nebo Metro: Exodus a samozřejmě nebude chybět ani úvodní trojici her uvedených na začátku článku. Technologie je také součástí moderního standardu DirectX 12 Ultimate, na nějž jsou všechny GeForce RTX plně vybaveny.

DLSS: Umělá inteligence zvýší výkon

Další předností obou generací GeForce RTX je exkluzivní podpora technologie DLSS. Ta využívá na extrémně vysokých rozlišení speciálně vytrénované umělé inteligence k tomu, aby ušetřila výkon bez nutnosti dělat kompromisy v ostrosti a kvalitě obrazu. Nabízí módů s různým poměrem kvality a ušetřeného výkonu, v nichž dokáže dopočítat obraz z nižšího rozlišení, méně náročného na výpočet, na vyšší. Nově to ve vybraných hrách platí až pro 8K v tzv. „Ultra Performance“ módu, kde se dopočítává devítinásobek původního obrazu. Tohle jsme si ještě nedávno vůbec nedokázali představit!

.
Autor: NVIDIA Ltd

I DLSS si v různých verzích našlo cestu do řady her včetně PC verze světoznámého Death Stranding. A opět mezi nimi nebude chybět úvodní trojice pecek v čele s Cyberpunkem 2077.

NVIDIA Reflex: Zlepši své skóre

NVIDIA Reflex je technologie, která přišla souběžně s GeForce RTX řady 30, a ve spolupráci s monitory podporujícími funkci G-SYNC snižuje tzv. prodlevu systému v soutěžních hrách typu Fortnite, Valorant nebo Apex Legends. Jde o čas např. mezi kliknutím myš a zábleskem výstřelu na monitoru. Ušetřit lze až desítky procent a i když se jedná o milisekundy, výsledky jsou znát. Hráči totiž mohou přesněji mířit a rychleji reagovat na soupeře.

Seznam podporovaných titulů se utěšeně rozrůstá a opět nechybí řada populárních online her.

Domácí studio nebo krystalicky čistý hovor

Ještě úplně nekončíme. GeForce RTX také nabídnou sadu funkcí NVIDIA Broadcast využívajících jak jinak než umělou inteligenci. Na pár kliknutí si tak lze vytvořit z běžného pokoje streamovací studio změnou pozadí. Nebo třeba vyčistit hovor nejen od šumů, ale i rušivých zvuků v okolí, protože se technologie naučí odlišit je od hráčova hlasu.

.
Autor: NVIDIA Ltd

No a pro kreativní hračičky tu bude Omniverse Machinima, která umožní vytvořit příběhová videa rovnou v enginu podporovaných her.

Je toho dost, co říkáte? Nedělejte ve hrách zbytečně kompromisy a vyberte si novou grafickou kartu GeForce RTX řady 30 na CZC.cz. Pokud nejste příliš náruživými hráči, a přesto si chcete vyzkoušet ray-trycing nebo využívat DLSS, možná vás osloví některý z modelů předchozí 20. řady, které jsou nyní často k dispozici za zajímavé ceny.