„Dudácký festival je ve Strakonicích až do neděle, kdy bude slavnostní dudácký průvod,“ řekla inspektorovi pracovnice zdejšího infocentra Olga Maroušková. Infocentrum je v budově městského úřadu na Velkém náměstí.

Pokud ve Strakonicích zatoužíte po koupání, můžete se osvěžit v řece Otavě, která městem protéká. Dejte si ale pozor na otavské jezy! „Lidé se u nich rádi koupou, přestože některé z nich jsou smrtelně nebezpečné. Například u jezu Na Křemelce se už letos utopili dva lidé,“ říká Maroušková.Další možností je akvacentrum ve sportovním areálu Starz.

Historické město

Návštěvníci Strakonic by neměli vynechat prohlídku středověkého hradu ze 13. století. Hlavně děti ocení hradní safari s ovcemi, kozami a poníky. Součástí prohlídky hradu je i věž Rumpál, odkud je krásný výhled na město a okolí. Otevřeno je každý den od 10 do 18 hodin.

Trochu zklamáním je historické náměstí. To je sice z větší části nově opraveno, na jeho kraji se ale ještě pracuje a autem přes něj neprojedete. Pro cyklisty je ve Strakonicích výborně udržovaná cyklostezka, která vede podél řeky Otavy přes Písek až do Zvíkovského Podhradí.

„Jedinou nevýhodou je to, že při průjezdu městem se na cyklostezce musíte vyhýbat pěším. Stezka je sice oddělená, ale bohužel se to moc nedodržuje,“ říká Karel Straka, který si sem přijel také zajezdit na kole z Katovic.

Hodnocení:

Strakonice jsou pěkně udržované, prohlídka hradu je zajímavá a nezapomínají zde ani na cyklisty. Až bude hotová oprava historického náměstí, bude návštěva Strakonic ještě příjemnější. Dáváme čtyři hvězdičky.