Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pracovní úraz? Těchto 10 chyb vás připraví o peníze!

/
  • Právnička poradí, na co si při pracovním úrazu dát pozor.
    22. října 2018 ● 08:22

    Při pracovních úrazech se vloni v Česku zranilo téměř 45 000 zaměstnanců. To znamená zhruba 123 zraněných pracantů denně. A to jde jen o nahlášené pracovní úrazy! Podívejte se, co určitě NEMÁTE dělat, protože tím můžete přijít o peníze. 10 nejčastějších chyb odhaluje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS.

  • 1.

    Nepoužíváte ochranné pomůcky

    Nenosíte nebo nepoužíváte ochranné pomůcky, protože jsou jen pro sraby či vás zdržují v práci? Chyba! Pokud je nemáte tam, kde jsou nařízené, stejně jako když nedodržujete pokyny bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nebo se chováte lehkomyslně, můžete přijít o peníze z odškodnění.

    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Podceníte včasné nahlášení úrazu

    Finančně se nevyplácí ani podcenit situaci a bezodkladně neoznámit jakýkoliv pracovní úrazu nadřízenému. „Z pořezání prstu o list kancelářského papíru se např. v prašném prostředí lehce může stát něco vážnějšího se zánětem, infekcí; zvrtnutí kotníku se nerozchodí, naražená záda po uklouznutí na schodech nepřestanou ani po několika dnech bolet apod.,“ objasňuje nutnost nahlášení i zdánlivě zanedbatelných úrazů právnička Pospíšilová.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Nepohlídáte si lékařskou zprávu

    Problém může být i s lékařskou zprávou. Chybou je, když si v případě, že vás musel ošetřit lékař, nepohlídáte, co přesně vám do lékařské zprávy napsal. „Někdy i pouhá popisná drobnost může být rozhodující,“ vysvětluje právnička. Vždy ale určitě trvejte na tom, aby ve zprávě bylo, že se vám úraz stal v zaměstnání.

    Autor: profimedia

  • 4.

    Lžete a nespolupracujete

    Nevyplácí se ani lhaní a zatajování okolností vzniku zranění, stejně jako nespolupracování na objasňování příčin vzniku pracovního úrazu. „Je třeba sdělit všechny okolnosti a informace, které se odehrály před, v průběhu a po úrazu. Často se stejně na to, že někdo lhal či něco zatajil, při vyšetřování přijde, čímž se ztíží celý proces vyšetřování a také se často protáhne z důvodu dalšího a důkladnějšího prověřování celé záležitosti,“ objasňuje JUDr. Pospíšilová.

     

    Pracovní úraz? Nenechte se připravit o peníze!
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Odmítnete text na drogy a alkohol

    Stal se vám úraz a první co po vás chce šéf je test na drogy a alkohol? Neodmítejte! Zaměstnavatel má právo provedení testu vyžadovat a vy se odmítnutím vystavujete podezření na práci pod »vlivem« a ztěžujte si cestu k odškodnění.

    Autor: Foto Blesk

  • 6.

    Zničíte místo úrazu

    Pořádkumilovnost může být při úrazu finančně smrtící. Když vám vadí, že jste zakrváceli stůl nebo při pádu rozbili přepravky plné skla, nic neuklízejte a s ničím nehýbejte! Pozměnění místa, kde k možnému pracovnímu úrazu došlo, může ztížit nebo dokonce znemožnit řádné vyšetření okolností úrazu.

    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Nepořídíte si dokumentaci

    Nevyplácí se ani přehnaná důvěra k vedení vaší firmy. Sázkou na jistotu v nejistotě odškodnění je pořízení vlastní dokumentace a zachycení místa úrazu, např. fotkou, videem nebo zjištěním údajů o svědcích úrazu (pokud je neznáte osobně). „Stává se, že na začátku vyšetřování vzniku úrazu bývá zaměstnavatel vůči zraněnému zaměstnanci velmi vstřícný a nápomocný a nic není problém. Pak najednou, když se úrazem začne zabývat pojišťovna a řeší se, zda úraz bude uznán jako pracovní a zda a na co, bude mít zaměstnanec nárok, najednou zaměstnavatel otočí, s nikým nespolupracuje a snaží se šetření co nejvíce oddalovat a natahovat,“ objasňuje nutnost vlastní dokumentace JUDr. Pospíšilová.

    Autor: scom, archiv Blesku

     

  • 8.

    Neohlídáte si knihu úrazů

    Chybou je i víra v pečlivost zaměstnavatele. Pokud si sami neohlídáte, jestli zaměstnavatel úraz řádně zaevidoval do knihy úrazů, můžete »splakat nad výdělkem«. Platí jen to, co je v knize! Jak to zjistíte? Máte nárok si vyžádat potvrzenou kopii nebo výpis údajů z knihy úrazů o svém úrazu. Navíc, pokud se jedná o zranění, s pracovní neschopnosti delší než tři kalendářní dny, musí zaměstnavatel vyhotovit záznam o pracovním úrazu a dát vám jedno vyhotovení.

     

    Tip právníka: Vhodné je také ohlídat, zda zaměstnavatel nahlásil úraz na všechny příslušné instituce a orgány - oblastnímu inspektorátu práce, svojí odpovědnostní pojišťovně, zástupci pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, popř. policii, zdravotní pojišťovně zaměstnance atd.

    Pracovní úraz? Nenechte se připravit o peníze!
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    Necháte se ukolébat sliby šéfa

    Tlačí na vás šéf, že se vlastně nic moc nestalo? Nenechte se »ukecat«! Velkým pochybením je i souhlas s tím, že si za úraz můžete sami nebo dokonce, že je jednodušší si úraz vyřešit přes vlastní úrazové pojištění a zatajit, že se stal v práci. „Lidé si navíc v takovou chvíli ani neuvědomí, že tím, že svojí úrazové pojišťovně vědomě nesdělí všechny pravdivé informace o úrazu, mohou se svým jednáním dopustit trestného činu pojistného podvodu,“ dodává právnička.

    Autor: profimedia.cz

  • 10.

    Přehnaně věříte zaměstnavateli

    Finančně náročným omylem je i víra v ujištění šéfa, že úraz nenaplnil zákonnou definici pracovního úrazu. Nevyplatí se věřit ani tvrzení, že o pracovní úraz nejde, protože se stal sice v práci, ale na místě, kde se běžně vůbec nemáte pohybovat, nebo na stroji, který běžně neobsluhujete, proto si za to můžete sami a zaměstnavatel nic řešit nemusí.

    Autor: scom

     

Dnešní horoskopy