Dobrý den, zaměstnavatel mě podle názoru mého i kolegů šikanoval, když jsem potřebovala, aby mi to někdo z kolegů dosvědčil, všichni odmítli, protože se báli o práci. Tak jsem z práce odešla. Je to řešení, ale řešení smutné. Dalo se s tím něco dělat? Děkuji.

Dobrý den, situaci je nutné řešit v době šikany, nikoliv zpětně. Je nezbytné shromáždit dostatek důkazů, které prokáží, že k šikaně skutečně dochází, a to za delší časové období. Dále je nutné věc řešit s nejbližším nadřízeným pracovníkem či s personálním oddělením, kteří jsou kompetentní k prošetření situace. Případně je možné věc řešit s vyšším managementem firmy.

Dobrý den, zaměstnavatel mně po 7 odpracovaných letech nutí k přechodu na jinou práci, se kterou nemám žádné zkušenosti, ani není součástí mé pracovní smlouvy. Odůvodňuje to tím, že příští rok nezískal tolik zakázek. Situaci bych chtěl vyřešit nejlépe odchodem s odstupným. Lze se proti chování zaměstnavatele nějak bránit nebo musím přijmout jeho podmínky a případně odejít bez odstupného? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zaměstnavatel může v souladu se zákoníkem práce převést zaměstnance na jinou práci, z následujících důvodů. Jedním z těchto důvodů je, že bylo proti zaměstnanci zahájeno trestní řízení pro podezření z úmyslné trestné činnosti spáchané při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním ke škodě na majetku zaměstnavatele, a to na dobu do pravomocného skončení trestního řízení. Dalším důvodem pro převedení zaměstnance na jinou práci může být, pokud dá zaměstnavatel zaměstnanci výpověď z důvodu, že nesplňuje požadavky nezbytné pro výkon své práce či z důvodu závažného porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k práci vykonávané zaměstnancem. Dalším důvodem je, že zaměstnanec pozbyl dočasně předpoklady stanovené zvláštními právními předpisy pro výkon sjednané práce, avšak v tomto případě nejdéle celkem na 30 pracovních dnů v kalendářním roce.

Dobrý den, co dělat když zaměstnavatel úmyslně nevyplatil mzdu i když se mu v podnikání daří. Podala jsem trestní oznámení, ale řekli mi, že se ničeho nedopustil. Musí zaměstnavatel v době, kdy jsem na neschopence, mi dávat výplatní pásku? 

Dobrý den, pokud Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo platu či náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti, můžete okamžitě zrušit pracovní poměr a následně podat žalobu k soudu o zaplacení dlužné mzdy. Výplatní pásku je Vám zaměstnavatel povinen vydat při měsíčním vyúčtování mzdy či platu, bez ohledu na Vaši přítomnost či nepřítomnost v zaměstnání.

Dobrý den, potřeboval bych poradit s jednou aktuální situací. V práci jsem dostal výpověď z důvodu nadbytečnosti. Mám, ale pocit, že ve firmě se vůbec nic nezměnilo a navíc bylo vypsáno výběrové řízení na stejnou pozici, na které pracuji já, jenom její název byl změněn. Předem děkuji za radu.

Dobrý den, výpověď pro nadbytečnost můžete dostat jen z důvodů vymezených zákonem. Aby byla výpověď pro nadbytečnost platná a oprávněná, musí být splněny následující podmínky. Zaměstnavatel musí rozhodnout o organizační změně a následně ji také provést. Mezi Vaší nadbytečností a organizační změnou musí být přímá souvislost. Rozhodnutí o organizační změně nemusí zaměstnavatel vydávat písemně ani ho jinak vyhlašovat nebo zveřejňovat, musí ho však zaměstnanci zdůvodnit. Zákonem není stanovena žádná doba, po kterou nelze na dané pracovní místo přijmout nového zaměstnance. Jestliže by rozhodnutí zaměstnavatele bylo opravdu přijato k dosažení organizační změny, jednalo by se o platnou výpověď, i když by následně nebyl sledovaný efekt dosažený nebo by se změna ukázala jako neúčinná. Okamžité přijetí jiného zaměstnance na uvolněné místo je ale zpravidla důkazem o neopodstatněnosti použitého výpovědního důvodu. Pokud však došlo ke změně pracovní pozice, obávám se, že prokázat neplatnost výpovědi bude velice problematické.

Dobrý den,máme na pracovišti zakázané používat mobilní telefon.Jenže jsem rozvedená a dítě mám ve své péči.Holčině je deset let a proto chci mít jistotu,že se dostala v pořádku ze školy domů,nebo když bude sama doma v případě nemoci..nebo kdyby mně volala třeba paní učitelka,že dceři není dobře ...tak abych s ní mohla mluvit.Proto se ptám,má na to zaměstnavatel právo bránit nám,abychom měli telefon na nutné případy u sebe? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zaměstnavatel může učinit různá opatření, pokud jsou k tomu důvody spočívající v povaze práce. Vše musí být v rozumném poměru a opatření nesmí být v rozporu s právními předpisy. Zaměstnavatel na základě těchto kritérií může skutečně stanovit povinnost odkládat osobní věci před vstupem na pracoviště. Podrobněji by to mělo být uvedeno ve vnitřním předpise, se kterým byste měla být seznámena. Ve Vašem případě doporučuji písemně vyzvat zaměstnavatele ke sdělení, z jakého důvodu nesmíte mobilní telefon na pracovišti používat.

Zaujalo vás toto téma? Celý chat s Vandou Pecháčkovou naleznete zde: