Podle České obchodní inspekce si lidé na řemeslníky stěžují, ale ne vždy pochodí. „Zejména v případě, že nebyla řádně uzavřena smlouva, z niž nelze určit, jaký byl rozsah objednaných prací, použité materiály, termíny dokončení díla. Řemeslník práci nedokončí nebo vůbec nezačne, ale zálohu si vezme," říká Miroslava Fléglová z České obchodní inspekce a pokračuje:

„Spotřebitel se pak dostává do velmi problematické situace. Pokud ho okolnosti donutí řešit tento problém soudní cestou, i do důkazní nouze. Plnění smlouvy lze totiž vymáhat jen prostřednictvím žaloby, a to jen v případě, že je smlouva řádně sepsána."

Na co si lidé nejvíce stěžují? „Nejčastěji šetříme reklamace, které řemeslníci nebo i firmy nevyřizují ve stanoveném termínu, odmítají reklamaci přijmout, případně opakujícími vadami díla se zabývat. Jedná se nejčastěji o různé stavební práce, výměny oken nebo dveří, výrobu nábytku na míru, ale také opravy aut, elektrikářské, zámečnické a další služby. Poměrně časté je také to, že řemeslník neseznámí spotřebitele s právy při reklamaci nebo nevydá řádně vyplněné doklady o provedení práce či jejich vyúčtování,“ upozorňuje Fléglová.

Pozor na tyhle triky:

1) Který prase…

Jedním z fíglů je i snaha přesvědčit zákazníka, že to, co dělal jiný řemeslník je špatně a je nutné to neprodleně předělat
Autor: profimedia.cz
I na malé škodě se dají vytřískat velké peníze. Nezáleží přitom na tom, jestli jde o opravu elektřiny, topení, nebo třeba prasklé zdi. Pokud si nepozvete řemeslníka, který u vás opravoval i minule, často se ozve: »Který prase vám to tady dělalo, pod tohle se nepodepíšu. Musím ještě předělat to, to a to.« A náklady na opravu stoupají do závratných výšin.

Rada: Nenechte se přemluvit k bezdůvodným opravám. Co funguje, nechte jak je.

2) Odhad je k ničemu

Pokud jde o finance, vše si ošetřete ve smlouvě. Cenu, kterou vám řemeslník vypočte, totiž většinou použije jen pro to, aby vás nalákal a vypadal levnější než konkurence. Pak začne připočítávat vícepráce, dopravu, dodatečný materiál a další věci a cena je najednou dvojnásobná.

Rada: Sepište pořádnou smlouvu o dílo, ve které bude jasná cena celkového díla a přesný rozpis prací, které se provedou. Že to nejde spočítat? Jde a dokonce je na to i státní norma. To, že řemeslník neumí odhadnout, za jak dlouho opraví elektrickou zásuvku a nakonec s ní stráví dvakrát více času? To je jeho problém, ne váš.

3) Cena je bez DPH

Až když vám přijde faktura, dozvíte se, že cena, na které jste se dohodli, je bez DPH. Tento trik rádi používají i malé firmičky a neplátci DPH a ani jim nevadí, že naprostou většinu obyčejných lidí cena bez DPH vůbec nezajímá.

Rada: Připomeňte jim, ať počítají včetně daně a nezapomeňte to připsat i k ceně díla dohodnuté ve smlouvě.

xx

Autor: profimedia.cz 4) Tohle neděláme

Zateplujete dům a měníte okna. Jenže firma má smlouvu na fasádu a za okna považuje jen to, co se nachází zvenku. Takže venku je všechno v pořádku, ale v obýváku se válí hromada suti a kolem oken se vzdouvá montážní pěna. A firma vás odbyde s tím, že tohle už oni dělat nebudou, na to si pozvěte zedníky.

Rada: Zaneste do smlouvy i do ceny to, že firma po sobě uklidí a uvede váš byt do patřičného stavu. Že to obnáší i zazdění vzniklých děr, nebo malování? I to by mělo být v ceně. Firma to ví lépe než vy, oken už vyměnila tisíce, a pokud to zatajuje, chce vás oklamat.

5) Hlemýždí tempo

Řemeslníci hřeší i na to, že pokud si s nimi nesjednáte pevnou cenu, pracují hlemýždím tempem. Hodinová sazba je zlatý důl a vy je pak platíte za účast, nikoliv za práci. S naprostou samozřejmostí vám pak náklady vysoce přesahující domluvenou částku odůvodní tím, že se vyskytly nečekané komplikace a mají výkazy o tom, že celou započítanou dobu byli na místě.

Rada: Sjednejte si přesný termín dokončení práce a za jeho překročení penále. Ideálně i s termínem, kdy se smlouva kvůli prodlení stává neplatnou.

6) Služby kdekoliv

Na internetu i ve zlatých stránkách můžete narazit na filuty, kteří za lákavou cenu nabízí řemeslné služby v několika krajích najednou. Cena je sice výborná a sedí, ale jsou schopni k vám dojet klidně i dvě stě kilometrů. A samozřejmě s přemrštěnou kilometrovou sazbou. Za ostříhání živého plotu pak zaplatíte čtyři sta, ale na dopravě, kterou vám potom přiúčtují můžete tratit klidně tři tisíce.

Rada: Domluva na dopravě musí být nedílnou součástí objednávky, nebo smlouvy.

7) Prohlídka zdarma

U dveří zaklepe sympatický mladík a sdělí vám, že je třeba pokrývač, který pracuje na blízké stavbě a rád vám zdarma prohlédne střechu, na které se mu od pohledu něco nezdá. Když sleze ze střechy, drží v ruce kus hnijícího dřeva z krovu. Tohle bude drahé. Jenže kus nemusí vůbec pocházet z vaší střechy a řemeslník navíc může na střeše napáchat škody, které tam předtím nebyly, ale teď už budou opravu vyžadovat.

Rada: Člověka, kterého neznáte, na střechu nepouštějte

Napište si dobrou smlouvu

* S řemeslníky je

Buďte připraveni na nejrůznější finty řemeslníků
Autor: profimedia.cz
nejlepší sepsat smlouvu o dílo podle občanského zákoníku. Máte pak nárok na záruční dobu 3 roky při stavbě domu a 18 měsíců při opravách.

* Se smlouvou podle občanského zákoníku je za škody, které při realizaci vzniknou, zodpovědný řemeslník (třeba krádež materiálu). Podle obchodního zákoníku je za ně zodpovědný objednatel (vy).

* Ve smlouvě uveďte, co se bude dělat, přesný rozsah, jakost, cenu a také termín dokončení, penále z prodlení a termín zániku smlouvy.

* Rozsah prací vymezte co nejpodrobněji.

* Cenu do smlouvy uveďte rozpočtem. Je nejpřesnější a zabráníte pozdějším dohadům. Dohodnutá cena se pak nesmí měnit. Pouze písemným dodatkem ke smlouvě, který podepíšete.

* Zahrňte i povinnosti spojené s úklidem a předáním díla.

* Při stanovení ceny odhadem může řemeslník cenu navýšit až o 20 %. Pokud cena stoupne výš a řemeslník vás na to písemně neupozorní, můžete od smlouvy odstoupit.

* Pokud chcete platit zálohu, třeba na materiál, napište to do smlouvy. Bude-li chtít více než třetinu celkové ceny jako zálohu, buďte na pozoru.

* Do smlouvy zahrňte i to, kdo je zodpovědný za kvalitu předaného díla a záruční servis. Firma, která využívá subdodavatele prací by se k dílu nemusela hlásit.

Kde se bránit

Stížnosti na činnost řemeslníků – podnikatelů přijímá Česká obchodní inspekce. Spory vyplývající z nesplnění smlouvy pak řeší soud. U soudního řízení budete potřebovat znalecký posudek, který v případě, že se porušení smlouvy prokáže, hradí žalovaná strana.