Vlastním přičiněním...

Příkladná šetrnost

Šetřit, šetřit a zase šetřit… Pokud víte, že nejste spořivý typ, tuhle pasáž vynechte. Ukládat si měsíčně část peněz do kasičky vyžaduje léta odříkání a disciplínu. Navíc musíte stále hledat aktuální slevy, nenaletět podvodníkům s výhodným nákupem a škrtat dětem nejnákladnější položky v seznamu pro Ježíška. Je to ale nejméně riskantní způsob, jak přijít k penězům.

Poctivá práce

Ano i prací se dají vydělat peníze. Rádo by se řeklo – hlavně prací, ale fyzická práce má své limity. V produktivním věku sice jste schopni vydělat dostatek peněz, abyste uživili rodinu, ale po padesátce to už půjde ztuha. Mířit proto musíte výš. Od dělníka k mistrovi, od mistra k obchodnímu zástupci, od něj k obchodnímu řediteli a pak začít podnikat.

Talent a krása

Řekl vám už někdo někdy, že máte talent? Zhodnoťte jej! Totéž platí pro krásu. Obojí je jediný prodejní artikl, který si v sobě nesete už odmalička a má jednu velkou výhodu – byl zdarma. Investovat do něj se proto vyplatí. Petře Kvitové zřejmě kdysi někdo řekl, že má talent na tenis. Teď jím vydělává miliony. Talent ale můžete mít i na valení bulv nebo napodobování jelena v říji.

Dobrý nápad

Dobrý nápad se cení. Vyprávět by o tom mohli vynálezci, programátoři her nebo třeba zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg. Ten má na svém kontě v pouhých 27 letech přes 700 milionů dolarů (12,1 miliardy korun). Zdrojový kód Facebooku přitom vymyslel během dvou týdnů na pokoji univerzitní koleje. Musíte být prostě první.

Nákup a prodej domén

Tahle investice se nedá uspěchat. Musíte si správně vytipovat, o které domény by v budoucnu mohl být zájem, výhodně je nakoupit a pak už jen se ziskem prodávat. Muž, který kdysi v USA koupil za pár dolarů doménu pizza.com, vydělal 250 tisíc dolarů. U nás to zatím vypadá, že se bude dařit hlavně doménám exekuce a dluhy.cz.

Dílem štěstěny...

Dědictví

Dědictví je bohužel spojeno se smrtí někoho blízkého, přesto je to jeden z nejrychlejších způsobů, jak zbohatnout. Příkladem budiž Paris Hilton, hotelová dědička, která si po smrti svého otce přijde na 30–50 milionů dolarů. S touhle myšlenkou to určitě bude bolet o něco méně.

Svatba i rozvod

Není to moc romantická záležitost, ale peníze se dají i vyženit. Najít si bohatého partnera nebo partnerku je zárukou života v luxusu. Podívejme se třeba na Ivanu Trump. Dobře se vdala a ještě líp rozvedla. Trumpovo jmění se odhaduje na 2 miliardy dolarů.

Zlatá žíla

Pravděpodobnost minimální – zisk maximální. Najít na zahradě ropný vrt nebo nerostné bohatství za chatičkou, to se nepoštěstí každému. Vlastně podle dostupných informací zatím nikomu. Můžete být ale první! Vysloužíte si život v bohatství a mediální slávu navrch.

Poklad

Zbláznili jsme se? Ne. Poklady totiž nenajdete jen v Karibiku nebo Štěchovicích. Najít se dají i na půdě a nemusí jít zrovna o truhlici se zlatem, ale o historickou zbraň nebo obraz světoznámého malíře. Jeden takový nenápadný půdní kousek od Cézanna vynesl britskému kupci miliardu korun.

Výhra v loterii

Donedávna nejjednodušší cesta, jak přijít k penězům. Teď přes ni leží strom Hušák. Odklízecí čety v podobě jiných sázkových kanceláří už vyjely, a pokud budou rychlejší než naši silničáři, budou se zase brzy vyhrávat »melouny«. Inspirací budiž Brit, který v červenci v loterii získal 4,65 miliardy.

Další možnosti, jak získat bohatství

Investice do akcií

Opět musíte myslet na budoucnost a hledat odvětví, které bude vzkvétat. Neustále se například spekuluje o legalizaci marihuany. Pokud k ní dojde, tabákovým fi rmám stoupnou výdělky a tím i cena akcií, které pak můžete s výnosem prodat. Jistotu ale nemáte nikdy. Potvrdit to mohou třeba vlastníci akcií televize BSkyB, které díky aféře mediálního magnáta Murdocha klesly o desítky procent.

Investice do komodit

Komodity jsou jednoduše suroviny. Obchoduje se s kakaem, masem, zlatem atd. Funguje to tak, že uzavřete futures kontrakt (jakousi předkupní smlouvu), kdy se s prodejcem dohodnete, že např. za půl roku odeberete tunu zboží za určité peníze. Vy ale ještě před tímto datem prodáte kontrakt na burze někomu dalšímu za víc. Nemusí se to však podařit. Například okurky letos na dračku nešly.

Temínované vklady

Termínovaný vklad je jednorázový vklad na bankovní účet, na kterém se vám vaše peníze úročí. Peníze v bance leží, nemůžete k nim přidávat výplatu nebo naopak platit účty. Minimální částky jsou u bank různé, od 1000 po 100 000 Kč. Čím déle peníze v bance necháte a čím víc jich bude, tím lepší bude úroková sazba. Je to jistota, ale výdělek není závratný. Za vložených 100 000 korun dostanete za dva roky maximálně 6200 Kč.

Spořicí účty

Spořicí účet je taková kombinace běžného účtu a termínovaného vkladu. Na své peníze můžete průběžně sáhnout – nechat si na účet posílat výplatu, zadávat úhrady, vybírat peníze… Většinou vše bez poplatku. Musíte však myslet na to, že určitá daná částka musí vždy na účtu zůstat, aby vám byl připsán úrok. Na rozdíl od termínovaných vkladů je výhodný spíše pro částky pod 500 000 Kč.

Milionáři by kupovali nemovitosti!

Finanční skupina J&T provedla pro společnost Perfect Crowd unikátní výzkum mezi víc než stovkou českých milionářů. Z velké části šlo o podnikatele, další byly osoby samostatně výdělečně činné a jen 7 % bylo zaměstnanců. Další rada proto zní: Jeďte na vlastní triko.

A kam by čeští milionáři investovali své peníze? Pokud by šlo o nějaké drobné jako milion, investovali by ho do termínovaných vkladů, ale hned na druhém místě padla jejich volba na koníčky a cestování. Když už jde o větší peníze, tedy o 10 milionů, investovalo 59 % do nemovitostí. Třetina by pak peníze směřovala do akcií.