Práce je málo a i člověk, který dříve zastával vedoucí místo  a šéfoval celému týmu lidí, se často musí spokojit s horší a méně placenou prací. A ještě je za ni rád. Jenže právě zde může být kámen úrazu.

Zaměstnavatelé si totiž často raději vyberou méně kvalifikovaného zaměstnance, u kterého je větší šance, že nebude za chvíli usilovat o vyšší post, či aspoň vyšší plat. Pokud tedy rovnou neodejde za lepším. Příliš zkušeným a schopným podřízeným se navíc mnoha vedoucím nechce šéfovat.

"Marketingová společnost, ve které jsem vedl tým osmi lidí, v září zkrachovala a já jsem zjistil, že odpovídající místo hned tak neseženu," vypráví třicetiletý bývalý manažer Jiří. Jenže když jsem zkoušel získat horší místo, moje praxe mi najednou překážela. Dvakrát jsem kvůli tomu na pohovoru pohořel, napotřetí jsem prostě část své praxe vynechal a vzali mě," popisuje.

Personalisté mají pro tento podivný úkaz dokonce odborný termín. Stav, kdy je uchazeč o místo na svůj post kvalifikovaný až příliš, označují overqualified, tedy 'překvalifikovaný'. "Argument o překvalifikovanosti uchazečů se objevuje jako jeden z nejčastějších ze strany zaměstnavatelů vůči zamítnutým uchazečům," potvrdila nám Jana Skalová, mluvčí portálu Prace.cz.

Mnoho 'překvalifikovaných' tak nakonec, stejně jako pan Jiří zjistí, že je pro ně lepší zatajit u přijímacího pohovoru informace, než s perfektním životopisem v kapse okupovat židli na Úřadu práce.

Výzva pro čtenáře
Setkali jste se při hledání práce s tím, že je vaše kvalifikace až moc dobrá pro místo, o které se ucházíte? Jak to řešíte? Napište nám na online@blesk.cz.