Většina jich podepsala s podnikem dohodu, že zůstanou případně doma za nižší mzdu. „Mám potíže. Chybí peníze na nájem, základní věci,“ řekl jeden z dělníků. Bojí se o práci, proto nechce prozradit jméno. Stejně jako většina, kteří se drží naděje, že se firma z krize dostane. „Za květen jsem dostala zálohu až teď v červenci, za červen vůbec,“ netajila účetní firmy Lucie Zárubová, kam si lidé docházeli pro opožděnou mzdu.

„Spadli jsme do problému prakticky ze dne na den, když nám začátkem roku odřekl zahraniční odběratel velkou zakázku, pak další. Museli jsme propouštět. Obrat firmy se propadl. Stabilní byl okolo 300 milionů ročně, letos budeme rádi, když dosáhneme sto. Je to těžké, když větší zakázky si rozdělí politici a šíbři se zakázkami a nám zbyly malé,“ žehral jednatel firmy Miroslav Vodráško. Dodal, že od září by se situace měla začít zlepšovat. „Propouštět už ve větším nehodláme,“ dodal Vodráško.

Na Teplicku žádná z firem neohlásila další větší propouštění, na Ústecku Slévárna šedé a tvarové litiny hodlá propustit 50 lidí, na Chomutovsku Železárny Veselí hlásí propustit 44 zaměstnanců, Parker Hannifin 34, ZKL Roll v Klášterci nad Ohří 16. Celkem v Ústeckém kraji od počátku roku firmy propustily 1669 lidí.