Blesk oslovil 14 úřadů práce napříč Českou republikou. A úředníci se shodují: Práce je méně, ale hledají se vesměs ty samé profese jako před rokem.

Pořád je zájem o strojírenské a stavební profese. Dost nabídek mají i programátoři, obchodní zástupci, prodavači, kuchaři a číšníci. „Přesto ale oproti loňsku téměř vymizela volná místa pro montážní dělníky a skladníky,“ říká Jaroslav Mikšaník z olomouckého úřadu práce.

„Nejvíce volných míst je v profesích, kde je velká fluktuace, a to ať už z důvodu náročných pracovních podmínek nebo nízké mzdy, případně kombinace obojího,“ dodává Mikšaník. Hodně míst se nedaří obsadit i proto, že chybí odborníci s patřičnou kvalifikací.

Fotogalerie
4 fotografie

Trh práce tak pořád dychtí po instalatérech, klempířích, lakýrnících, pokrývačích. Neztratí se ale ani všeobecné účetní nebo zdravotní sestry. Nevyplatí se ale váhat. Na jedno volné místo se tlačí i desítky zájemců.

„Pracovních míst velmi výrazně ubylo a zvýšil se počet evidovaných uchazečů o zaměstnání,“ potvrzuje Jarmila Klejzarová z jihlavského úřadu práce. „Zatímco před rokem zaměstnavatelé nabízeli stovky pracovních míst například ve strojírenských profesích řádově měsíce, než je obsadili, nyní se už může jednat o dny či týdny,“ dodává Jaroslav Mikšaník.


NEJŽÁDANĚJŠÍ POVOLÁNÍ V TĚCHTO KRAJÍCH:

Ústecký kraj: Zedník, lékař, zdravotní sestra, prodavač, svářeč

Karlovarský kraj: Policista, zedník/omítkář, zdravotní sestra, prodavač, kuchař

Plzeňský kraj: Zedník, dělník potravinářské výroby, balič ruční, manipulační dělník, obchodní zástupce

Středočeský kraj: Řidič, skladník, manipulační dělník, pomocný dělník, svářeč

Praha: hlídač/strážný, prodavač/pokladní, obchodní zástupce, zdravotní sestra, pracovník ve stavbě

Jihočeský kraj: Zedník, číšník/servírka, prodavač, stavební dělník, zámečník

Vysočina: Šička, pomocný dělník, prodavač, řidič, manipulační dělník

Pardubický kraj: Montážní dělník, svářeč, strojírenský dělník, zdravotní sestra, zedník

Liberecký kraj: Stavební dělník, zdravotní sestra, číšník/servírka, prodavačka, lékař

Královehradecký kraj: Stavební dělník, prodavač, kuchař, účetní, nižší úředník

Olomoucký kraj: Stavební dělník, řidič, prodavač, číšník/servírka, instalatér

Moravskoslezský kraj: Zedník, číšník/servírka, instalatér, zámečník, kuchař

Zlínský kraj: Zedník, číšník/servírka, instalatér, zámečník, kuchař

Jihomoravský kraj: Svářeč, obráběč CNC, obsluha strojních zařízení, zedník, stavební technik


Firmy začnou šetřit na výhodách

Nižší nabídku pracovních míst potvrzují i velké pracovní portály. „V našich statistikách pozorujeme poklesy inzerovaných pozic až o třicet procent,“ říká Jana Skalová z www.prace.cz. Největší zájem je podle ní o kvalifikované odborníky ve všech oborech.

Vzdělanější a pracovitější člověk a za stejný plat. Takový je teď trend v přijímání nových lidí. „Firmy se snaží za stejnou odměnu nabrat pracovníka s vyšší kvalifikací a produktivitou,“ potvrzuje Skalová.

Šetřit začaly firmy také na nejrůznějších výhodách. Rozloučit se tak budou muset zaměstnanci s jazykovými kurzy, příplatky na penzijní pojištění nebo kávou či vodou zadarmo.

 


Kdo se o práci bát nemusí:

Řemeslníci a programátoři. To jsou podle odborníků profese, které ani v době krize o práci rozhodně strach mít nemusí. „Řemeslníků bude zřejmě stále málo a o práci se bát nemusí,“ říká Jiří Halbrštát z agentury Manpower.

Firmy podle něj intenzivně hledají i kvalifi kované zaměstnance, především technického vzdělání, kterých je stále velký nedostatek. „Jedná se jak o technické inženýry, tak i lidi s výučním listem: obráběče, svářeče, nástrojáře a zámečníky.“ Dobré vyhlídky mají i řemeslníci ve stavebnictví, účetní a zdravotnické profese.

Více než čtyři tisíce volných míst nabízí Policie ČR
Autor: scom

Kdo se má bát o práci:

Krize a propouštění některéprofese teprve čeká. Podle průzkumu agentury Manpower se vyhazovy nevyhnou pracovníkům v oblasti těžby nerostných surovin a ve zpracovatelském průmyslu. Bohužel právě výrobní podniky zaměstnávají nejvíc lidí.

S menší výrobou se bude rozvážet i méně zboží, a tak snížení výroby zaznamenají dopravci. Klesne poptávka po řidičích, o které byl ještě před pár měsíci velký zájem. Stejně tak se propouštění podepíše i na menším zájmu o nakupování. Postiženy jsou především obory, které vyrábí nebo prodávají luxusní zboží.

 

JSOU VZÁCNÍ! ALE KOLIK BEROU?

 

LÉKAŘ 39 072 KČ
POJIŠŤOVACÍ AGENT
30 896 KČ
POLICISTA 25 299 KČ
SVÁŘEČ 25 024 KČ
ÚČETNÍ 24 156 KČ
KLEMPÍŘ 23 934 KČ
ZDRAVOTNÍ SESTRA 22 916 KČ
TESAŘ, TRUHLÁŘ 21 197 KČ
ZEDNÍK, OMÍTKÁŘ 20 478 KČ
SKLADNÍK 19 149 KČ
ZÁMEČNÍK 18 226 KČ
STAVEBNÍ DĚLNÍK 14 958 KČ
ČÍŠNÍK/SERVÍRKA 14 940 KČ
KUCHAŘ 14 231 KČ
PRODAVAČKA 13 903 KČ
ŠIČKA 12 324 KČ
POMOCNÝ DĚLNÍK 12 021 KČ

* Jde o hrubou mzdu i s odměnami podle MPSV